Paimiofåtöljer av Alvar Aalto

13Jan09

553_medium120006

De här fåtöljerna skapade den finske designern Alvar Aalto 1931-32 för sanatoriet i Paimio i Finland. Han ritade och inredde för aalto_tulips_x221-savoy-vas6övrigt hela sanatoriet. Han har gjort många möbelklassiker men han är väl mest känd för Aaltovasen eller Savoyvasen som den hette från början. Den designade Aalto 1936 och den är fortfarande en kassako för glasbruket Ittala.

Fåtöljerna på bilden, som ropas ut på Björnssons Auktions-kammare 17 januari, verkar ha några år på nacken men behöver inte vara från 30-talet. De tillverkas fortfarande. Äldre fåtöljer är egentligen snyggare än nytillverkade när björkträet gulnat lite. De ropas ut för 12 tkr och kan man få dem för det priset så har man gjort ett fynd, om de är i hyggligt skick.

Annons


No Responses Yet to “Paimiofåtöljer av Alvar Aalto”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s