Ögoncacao

31Dec09

Ögoncacao från Mazetti är aldrig fel. Dessa tre burkar ropas ut på Falu Stadsauktion den 3  januari för 100 kr. Nedan följer lite historik från Fazers hemsida.

År 1899 började Mazetti, dåvarande Malmö Choklad- och Konfektyrfabrik AB, att tillverka och sälja i lösvikt en kakao som blev känd för sin renhet och goda smak. På den tiden såldes all kakao i lös vikt i vanliga papperspåsar. Därför fanns det de som försökte sälja sämre kakao och påstod att det var Mazettis välkända. Konkurrensen hårdnade med åren och man började göra reklam för sin kakao: ”Se med edra egna ögon att ni får Mazettis ögon”.

För att konsumenten skulle observera Mazettis kvalitetskakao infördes 1910 ett ögonpar på alla förpackningar och i all reklam och annonsering. Efter ett tag började folk fråga efter ”den där ögoncacaon” och på så sätt föddes namnet Ögon Cacao.

I slutet av 1940-talet infördes de första snabbköpen i Sverige, vilket medförde att det blev förpackningarna som skulle sälja varan istället för försäljarna. I detta skede utlyste Mazetti en designtävling som vanns av Olle Eksell. Han fick i uppdrag att skapa en logotyp för Mazetti. Naturligt så plockade han upp ”ögonen” från Ögoncacao.

Annons


No Responses Yet to “Ögoncacao”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s