Att köpa på auktion

CHECKLISTA

letaretro_logotyp_greybox_medium1Det är en del man ska tänka på innan man lägger ett bud på auktion. Ofta kan man lägga ett bud online eller via telefon.

Här är en checklista på vad som är viktigt att tänka på:

  • Auktionshusets påslag kan vara typ 20 % inkl moms samt en slagavgift på kanske 40 kr. Det innebär att on du ropar in ett föremål för 1000 kr så tillkommer 200+40 kr, dvs föremålet kostar dig 1240 kr. Dessutom finns ibland en speciell konstnärsskatt på 5 % som man måste betala (framgår oftast av katalogerna).
  • Tänk på att föremålen är begagnade och har en viss patina. Det bästa är att se dem i verkligheten. Har man inte möjlighet till det så är det bra att kontakta auktionshuset och fråga om föremålet. Stora skador står ofta i katalogerna men inte alltid. Det är mycket svårt att i efterhand reklamera ett föremål för att det inte är i nyskick.
  • Strax efter auktionen skall man avhämta föremålet. Har du inte möjlighet att göra det så måste du ta reda på hur föremålet skall komma hem till dig och vad det kostar. Hämtar man inte föremålet i tid blir det ofta lagringsavgifter.

Kort sagt läs reglerna på auktionshusets hemsida innan du lägger bud så slipper du tråkiga överraskningar! Det låter kanske krångligt men det är inte särskilt svårt!

LYCKA TILL!

 Du får gärna komma med synpunkter och lägga till ytterligare punkter till checklistan.

2034

2034

2034

2034

2034

2034

Annons