Naiv konst!

07Feb09

En av de största svenska naivisterna var Primus Mortimer Pettersson (1895-1975) från Östersund. Som ung for han omkring som sjöman på världshaven men blev alltmer deprimerad var långa tider intagen på olika mentalsjukhus. När han var i 35-årsåldern togs han i på Östersunds Hospital (Frösö Sjukhus) som blir hans hem resten av livet. Det var där han började måla på allvar. Han verkar ha varit ganska produktiv och blev relativt känd under sin levnad. När man läser om honom så förstår man att han var relativt udda figur med tatueringar över hela kroppen men också att han blev utsatt för övergrepp i form av läkare och gallerister som brände och makulerade stora delar av hans produktion!

Den här oljemålningen med gul stuga är ett av hans verk. Det har måtten 25×31 cm och ropas ut för 2500 kr. Primus målade inte så mycket människor. Men på den här målningen har man känslan av att det står någon i dörren. (Stockholms Stadsauktion 9-10 februari).

9078285

Annons


No Responses Yet to “Naiv konst!”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s