Loppisfynd

06Jun09

1-tibet-cerikssonJag går på  loppisar så ofta jag kan (vilket inte är ofta).  Jag brukar inte visa mina fynd men idag gör jag ett undantag. Jag brukar köpa udda mattallrikar med blå dekor till landet. Idag hittade jag tre stycken från Gefle Porslinsfabrik. De är ur servisen ”Tibet” som tillverkades 1933-43 och formgavs av Arthur Percy. 15 kr för alla, inte illa.

Sedan köpte jag två adventsstjärnor för 10 kr. Modellen är vanligast tänkbara, designad 1941 av Erling Persson, H&M:s grundare. De tyska julstjärnorna som importerades till Sverige var ganska dyra och Erling såg att här fanns en affärsidé. Med hjälp av en finurlig konstruktion anpassades stjärnan till masstillverkning och gjordes hopfällbar. Detta gjorde att den lätt kunde stuvas undan efter julen men framförallt medförde det att transporterna underlättades och gjordes billigare.

3067Redan till julen 1941 tillverkades 200.000 stjärnor av papp som såldes för 2.50 kr styck. Så småningom döptes stjärnan till Tindra Kristall och den sjuuddiga, gulröda stjärnan hängde snart i vart och vartannat fönster. En av förklaringarna till succén, förutom det låga priset, var troligen det behov av julstämning som fanns i krigsårens mörklagda Sverige. Som mest sysselsatte stjärntillverkningen 300 personer, mest norska, danska och polska flyktingar som i olika lokaler klistrade ihop stjärnorna. Tindra Kristall blev så populär och vanlig att den av somliga fick den något nedsättande benämningen proletärstjärna och ibland förpassades den till barnkammare och köksregioner.

Jag tycker att de passar bra i mitt funkisinspirerade hem! Till jul alltså. Det gäller att vara förutseende!

Annons


5 Responses to “Loppisfynd”

 1. 1 mimi

  Bra fynd! Och skall man ha julstjärna så är det ju under lågsäsong som det lönar sej att köpa dem. Just före jul förstår ju nog även loppisar att man får mera betalt för dem.

 2. 2 Helena

  Den är en klassiker!! Har ett par stycken…, en de är nytillverkade…. Och tallrikarna var väl ett fynd! Snyggt med lite olika fast med samma färgtema!

 3. 3 Tina

  Hej, undrar var man kan hitta dessa nya idag? Vill verkligen ha en eller ett par!!!

 4. 4 Emma

  Hej!

  Jag undrar var man kan få tag på proletärstjärnor idag? Hade en när jag var barn, men den gick sönder efter några år. Någon som vet? Tacksam för svar!

  /Emma

  • Jag såg den nyligen i en bokhandel i Hallstavik så den borde ju rimligen tillverkas fortfarande! Men jag håller med om att den är svårfunnen nuförtiden!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s