Ruda Glasbruk

24Feb11

Ingelmarks ropar ut en vas från Ruda Glasbruk den 26 februari. Den är knappt 44 cm hög och utropet är 1000 kr (låter mycket).

Ruda glasbruk  låg i Småland (Högsby kommun) och grundades 1920 och lades ner 1972. Glasbruket övertogs av de anställda på 30-talet och bytte då namn till AB Nya Ruda Glasindustri. Här var bland annat formgivaren Göte Augustsson verksam.

Produktionen bestod av i huvudsak pressat och blåst hushållsglas men även kristallglas. 1947 köptes anläggningen i Ruda av Jungnerkoncernen. Produktionen inriktades då på att tillverka eldfast glas, något som man vid den här tiden var ensamma om att göra i Skandinavien.

Göte Augustsson (f 1917) är formgivare och var hyttmästare i tredje generationen. Han är självlärd och har inte gått på några konstskolor. Han är främst känd för sina glasserier från  60-talet, Cobolt, Grön Rustik, Demant, Orient och Selena. Alla serierna framställdes med sk kolsnittsteknik, en gammal teknik där dekoren graveras i de mjuka kolformarna, vilka var billiga att producera. Därefter blåses föremålen i formarna vilket gör att dessa slits och inte har så lång livslängd.

Av en slump köpte jag två Rudaföremål härom dagen i serien Grön Rustik för 5 kronor styck.

Jag trodde jag skulle ha värmeljus i dem men i den ena går inte värmeljuset ner. Det är väl typiska behållare för bjudcigaretter. Men den ena lyser vackert om kvällarna.

Jag köpte samtidigt en teakbricka och fyra snapsglas.6 Responses to “Ruda Glasbruk”

  1. Det var för dyrt för Cobolten…jag har köpt flera såna för ca 20-50 kr/st, men har nu slutat samla på mig, de finns överallt…har en hel låda full av grejer som jag ska göra mig av med snarast 🙂

  2. Nej jag vet 😉

    Kanske finns det samlare, vem vet..? Jag ska i alla fall ta med dem när jag ska sälja på en storloppis i april i Hedemora, det är ju ingen vits att spara saker på hög i lådor på vinden om det inte är nåt speciellt…

  3. I’ve just bought some of these, and didn’t know much about them. Thanks for the information, really useful. Emma 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s