Ruda Glasbruk

24Feb11

Ingelmarks ropar ut en vas från Ruda Glasbruk den 26 februari. Den är knappt 44 cm hög och utropet är 1000 kr (låter mycket).

Ruda glasbruk  låg i Småland (Högsby kommun) och grundades 1920 och lades ner 1972. Glasbruket övertogs av de anställda på 30-talet och bytte då namn till AB Nya Ruda Glasindustri. Här var bland annat formgivaren Göte Augustsson verksam.

Produktionen bestod av i huvudsak pressat och blåst hushållsglas men även kristallglas. 1947 köptes anläggningen i Ruda av Jungnerkoncernen. Produktionen inriktades då på att tillverka eldfast glas, något som man vid den här tiden var ensamma om att göra i Skandinavien.

Göte Augustsson (f 1917) är formgivare och var hyttmästare i tredje generationen. Han är självlärd och har inte gått på några konstskolor. Han är främst känd för sina glasserier från  60-talet, Cobolt, Grön Rustik, Demant, Orient och Selena. Alla serierna framställdes med sk kolsnittsteknik, en gammal teknik där dekoren graveras i de mjuka kolformarna, vilka var billiga att producera. Därefter blåses föremålen i formarna vilket gör att dessa slits och inte har så lång livslängd.

Av en slump köpte jag två Rudaföremål härom dagen i serien Grön Rustik för 5 kronor styck.

Jag trodde jag skulle ha värmeljus i dem men i den ena går inte värmeljuset ner. Det är väl typiska behållare för bjudcigaretter. Men den ena lyser vackert om kvällarna.

Jag köpte samtidigt en teakbricka och fyra snapsglas.

Annons


6 Responses to “Ruda Glasbruk”

  1. Det var för dyrt för Cobolten…jag har köpt flera såna för ca 20-50 kr/st, men har nu slutat samla på mig, de finns överallt…har en hel låda full av grejer som jag ska göra mig av med snarast 🙂

  2. Nej jag vet 😉

    Kanske finns det samlare, vem vet..? Jag ska i alla fall ta med dem när jag ska sälja på en storloppis i april i Hedemora, det är ju ingen vits att spara saker på hög i lådor på vinden om det inte är nåt speciellt…

  3. I’ve just bought some of these, and didn’t know much about them. Thanks for the information, really useful. Emma 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s