Josef Hoffmann

15Jun09

56335A_objectAuktionskompaniet har ett ytterfoder (ytterkruka) av Josef Hoffmann för Wiener Werkstätte till salu. Det ropas ut den 28 juni och aktuellt bud just nu är 1300 kr. Den är i grön glasmassa och diametern är 14 cm. Inte så tokig. Den kan jag tänka mig.

130px-Wiener_Werkst%C3%A4tte_logoJosef Hoffmann (född 1870 i nuv. Tjekien) var en österrikisk arkitekt som var med och grundade Wiener Werkstätte  som var en ateljé och verkstäder för konsthantverk mellan 1903-­32 i Wien. De var inspirerade av Arts and Craft-rörelsen och syftet var att förena konst och hantverk. Hantverkaren ansågs lika viktig som formgivaren/­konstnären, och konsten avskiljdes inte från designen. Det strama form­språket utan historiska förebilder pekade mot funktionalismen, men materialen var dyrbara och kund­kretsen väl­be­ställd. Före­målen ingick ofta i hela inred­ning­ar av Josef Hoffmann och andra arki­tek­ter. Nedan några föremål designade av Hoffmann.

josef-hoffmann-setteeHOFFMAN1989SF4044B-sofa-lrgSF4044A-lounge-chair-lrg0333

Jag måste säga att Auktionskompaniet har en proffsig hemsida. Bilderna är bra och texten hyfsat upplysande. De har ju auktioner i Stockholm, Göteborg och Malmö och de talar om vad det kostar att få föremålet fraktat mellan de olika lokalerna. Ytterfodret exempelvis, som säljs i Malmö, kostar 200 kr att få fraktat till antingen Stockholm eller Göteborg. Föredömligt!

Annons


One Response to “Josef Hoffmann”

  1. 1 Mimi

    Skall bli intressant att se vad den går för! Den borde bli ordentligt dyr. Den är en typisk pjäs för quittenbaums auktionshus, och där går sådana saker inte billigt….


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s