Julgransplundring

13Jan11

Idag är det enligt traditionen julgransplundring. Men finns det verkligen någon som orkar ha granen kvar så länge??? Jag älskar julen och julgranen brukar komma in till oss nästan en vecka före julafton. Men den får gärna vara borta före nyårsafton. Tycker jag.

Men jag minns julgransplundringarna när jag var liten i Folkets hus i Hagsätra med ringdans och fiskdamm och tomtebloss. I godispåsen man fick var det en mandarin och russin. Om man hade tur kunde det vara en  med också. Lycka. Nedan en stämningsbild från Hagsätra så ni kan göra er en bild av idyllen.

Att dansa kring granen är en nordisk sed. Det händer att man tar en svängom kring granen på julafton men främst är det vid Tjugondag Knut som granen ska dansas ut. Det är barnens sak att dansa ut julen och det ska göras under mycket stoj och glam. Den allra första dokumenterade julgransplundringen finns omskriven i ett brev från 1817 från grevinnan Anna Maria Sparre på Trestena gård i Västergötland.

Tjugondag Knut infaller idag – alltså tjugo dagar efter julafton. Dagen firas i Sverige, Finland och i vissa delar av Norge som julhelgens sista dag. I de flesta andra länder är julen slut i och med trettonhelgen.

Namnet tjugondag Knut har sitt ursprung i det blodiga mordet på Knut Lavard i närheten av danska Ringsted, 1134, efter det att julfriden var avslutad den 6 januari. Mördaren var hans egen kusin Magnus som såg Knut som en stark konkurrent om vem av dem som skulle få överta kungamakten efter Magnus far, Kung Niels.

Knut Lavard blev senare helgonförklarad och hans dödsdag den 7 januari fick under medeltiden sitt namn infört i helgonlängder och almanackor I Sverige flyttades Knutsdagen i början av 1700-talet till 13 januari.

Annons


No Responses Yet to “Julgransplundring”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s