Guldkroken

10Feb11

Igår skrev jag ju om porslin från Rosa Ljung. Jag kom då på att jag också faktiskt hade två katter från Rosa Ljung. Men se det var det inte. Katterna som jag fick när jag var liten på slutet av 60-talet, början av 70-talet, är från Guldkrokens Keramik. Sådana här katter ser man ju ofta på loppis så det var nog en omfattande produktion. Mina barn har fått katterna nu.

Guldkroken startades i Hjo 1946 som en kakelugnsfabrik. Nästan omedelbart började man också att tillverka hushållsgods och prydnadsgods som såldes till butiker i hela landet. Exempelvis har formgivaren Margareta  Hennix haft uppdrag där. Fortfarande idag tillverkar man kakelugnar och prydnadsgods men nu är Guldkroken en del av Porslinsfabriken i Lidköping som startades (igen) 2007.

Här är exempel på keramik från Guldkroken.

Annons


3 Responses to “Guldkroken”

  1. Den blå katten längst ner är så söt. Tänk vad mycket som kommer från guldkroken.

  2. Ananasen från Guldkroken brukar gå dyrt på Tradera har jag sett vid flera tillfällen. Dock är den otroligt ful…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s