Marianne Richter

14Mar11

Marianne Richter (1916-2010) är en mycket känd svensk textilkonstnär. Hon arbetade stor del av sitt yrkesverksamma liv för Märta Måås-Fjetterströms ateljé i Båstad. Hennes stora produktion består främst av mattor utförda i olika textila tekniker som rya, flossa och gobeläng. När ryamattan blev populär på 1950- och 1960-talen så skapade hon serier av mattor som maskingjordes och som har prytt många svenska hem. Många svenska ambassader har försetts med bildvävar utförda av Richter. För FN-huset i New York gjorde hon en enorm bildväv (200 kvm) som dessvärre förstördes vid en flamskyddsbehandling. Hur klantig får man bli? Det tog 10 väverskor 1 år att färdigställa den!

Den första bilden ovan föreställer en bildväv Segel på ca 80×60 cm. Den ropas ut av Uppsala Auktionskammare idag eller imorgon med utropet 1500-2000 kr. Jättesnygg tycker jag.

På den andra bilden är det just en sådan här maskinvävd ryamatta, Östergyllen modell Kolmården gul. Måtten är 137×200 cm. Också jättefin. Utropet är 800 kr och auktionen avslutas 15 mars på Lauritz.com.

Annons


No Responses Yet to “Marianne Richter”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s