Flygsfors och Kedelv

25Dec12

flygsfors_vintageSkånes Auktionsverk auktionerar ut en stor samling Flygsforsglas den 29 december. Gå gärna in och titta, det är typ över 200 utrop och då är det mer än ett föremål i varje utrop så man får en bra bild över produktionen. Fokus är Paul Kedelv och hans Coquilleglas. Det finns även glas med från andra glasbruk där han var verksam. Så här skriver auktionsföretaget:

”Många är de som genom åren fascinerats av de mjuka formerna och den sprakande symfoni av färger som möter i Flygsfors glas i form av vaser, skålar och skulpturer.

På 1950-talet spreds namnet Flygsfors, nära Nybro i Småland, ut över världen. Från att ha varit ett litet glasbruk, vilket under åren 1888 till 1920 tillverkat fönsterglas och därefter lagts ner, kom tio år senare nya krafter att återuppta verksamheten men nu i huvudsak med produktion av prydnads- och belysningsglas. Under sin storhetstid var Flygsfors glasbruk det största i Europa avseende denna tillverkning med fler än 200 anställda.

Flera formgivare kom att knytas till företaget. Åren 1939 till 1942 var Wilhelm de Moor verksam ”art director”, men den som mest skulle komma att prägla tillverkningen var den produktive Paul Kedelv (1917-1990). Redan som 15-åring kom han till Orrefors som ritelev med Simon Gate och Edvard Hald som handledare. Under åren 1949 – 1956 var han knuten till glasbruket och 1952 lanserades, på en utställning i Stockholm, en av företagets största succéer genom konstglasserien ”Coquille”. En annan storsäljare av hans hand var glasserien ”Flamingo”. Andra formgivare att nämna var Wiktor Brandt som var verksam under nästan tjugo år mellan 1955 och 1974.

Flygsfors glasbruk övertogs 1974 av Orrefors och 1979 lades verksamheten ner. Under en kort period 1985 gjordes försök att blåsa nytt liv i tillverkningen och 1992 återupptogs verksamheten igen, dock i blygsam skala.

Det är inte bara Flygsfors som ingår i samlingen utan även föremål från glasbruk som Reijmyre och Fåglavik. Även vid dessa båda glasbruk var Paul Kedelv verksam, vid Reijmyre i mer än tjugo år mellan 1956 och 1977. Här tillkom ”Coquilles” motsvarighet ”Harlequin”, men nu med en något dovare färgklang.”

Priserna har jag ingen koll på. Utropet är genomgående satt till 100 kr. Tror dock att Coquilleglaset var dyrare för några år sedan än vad det är nu. Antingen är det bra för prisbilden att ösa ut så här många föremål på en gång. Eller så är det dåligt. Vi får se!94984_1 Denna Coquillevas har högsta bud just nu. 1200 kr. Gillar denna form!

95194_1Här är en snygg blå samling. Högsta budet just nu är 100 kr.

Bild 004Här är min egen blygsamma Flygsforssamling. Kanske skulle behöva en till?!!!

Annons


6 Responses to “Flygsfors och Kedelv”

  1. 1 Ann-Sofi

    Tack för tips om Halmstad julauktion! Budade hem tennljusstakarna och teaktallrilarna efter att först ha kollat med en fantastiskt serviceinriktad kundtjänst att se hjälper till med frakt till Malmö. God Fortsättning!

  2. Jag har aldig varit så förtjust i Coquille, men här presenteras de så snyggt fotograferade att jag ändrar mig litet..

  3. 5 Johannes

    ”Under en kort period 1985 gjordes försök att blåsa nytt liv i tillverkningen”

    Undrar om ordvitsen var medveten? 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s