Gott Nytt År!

31Dec13

$_57Dessa glada danska barn önskar gott nytt 1914 ovetande om vad som framtiden bär med sig.  För ni vet väl alla vad som hände sommaren 2014? Ja, jag  syftar förstås på skotten i Sarajevo 28 juni som var upprinnelsen till första världskriget. Ärkehertigen och kronprinsen Franz Filip av Österrike mördas av den serbiske nationalisten Gavrilo Princip. Inom loppet av några månader är alla i krig mot alla. Sverige håller sig på känt manér neutralt.

711px-Gavrilo_Princip_captured_in_Sarajevo_1914Princip grips i ett tumult

Vad hände mer under 1914? En mindre viktig händelse men ändå så stor för svenskarna: Brattsystemet (motbok för inköp på Systembolaget) införs i Stockholm 26 februari.

kassanEvigt köande

Baltiska utställningen för konst och industri i Sverige öppnas 15 maj i Malmö med målet att stimulera svensk export av industriprodukter till Sveriges grannar runt Östersjön. 1 724 utställare deltar och Ferdinand Boberg har ritat utställningsbyggnaden i nationalromantisk stil. Retrofans har säkert en och annan minnessak därifrån!

Baltiska_1914aBaltiskan 1a xxbaltiskaGB_Baltic_1914_400Samlarobjekt

Selma Lagerlöf väljs som första kvinna in i Svenska akademien 28 maj. Hennes bok Kejsarn av Portugallien utkommer på fem språk samtidigt den 2 december. Den tidens svar på Stieg Larsson. Hur het som helst!

20kr-1991-2-782Ogiltig 1 juli 2016

Arbetet med den drygt åtta mil långa Panamakanalen avslutas och första passagen genom kanalen sker 7 juni. Projektet har kostat 366 miljoner dollar och cirka 6 000 människoliv. Kanalen öppnas officiellt av USA:s president Woodrow Wilson 15 augusti.

Canal_de_Panamá_15_agosto_1914Transportnäringen revolutioneras

Legendariska Hotel Rydberg på Gustav Adolfs Torg i Stockholm stängs 30 september efter att ha funnits där sedan 1857. Hotellet var under sin tid ett av stadens mer kända nöjesetablissemang och besöktes bland annat av journalister och författare, däribland enligt uppgift Hjalmar Söderberg, Albert Engström och Hasse Z. Det var helt enkelt ett inneställe. Biff Rydberg, klassisk svensk husmanskost, anses ha serverats första gången i hotellets restaurang. Rydbergsglaset kommer också därifrån.

Hotel_rydberg8777209_fullscreenRydbergsglasen – inte ovanliga på auktioner o loppisar

Trekonungamötet i Malmö äger rum i december. På Sveriges kung Gustaf V:s initiativ möts Sveriges, Norges och Danmarks konungar. Detta möte blir av stor betydelse för skyddandet av de tre ländernas enighet, neutralitet och gemensamma intressen under världskriget. Retrofantaster har säkert sett minnestallriken från Rörstrand 🙂

TrekungamotettrekungamöteSamlartallrik?

Föremål från 1914 kommer under året träda in i antikviteternas värld, dvs om man räknar med att en sak är antik efter 100 år. Med det visdomsordet vill jag önska alla mina trogna läsare

Ett Riktigt Gott Fyndår!

Obs Fakta kommer till största delen från Wikipedia och kan därför vara helt åt skogen 🙂

Annons


6 Responses to “Gott Nytt År!”

  1. Gott Nytt Loppis – År!

  2. 3 Ingalill

    Tack för historielektion – kul! Och tänkvärt! Signifikansen av huset på bilden på tallriken med trekungamötet är att det var på den balkongen kungarna stod och vinkade till folket som fanns nere på Stora torget i Malmö. Jag har tagit en guidad tour i Malmö en gång och då berättade guiden detta…

  3. 5 Monica Lindström

    Kul att få veta vad, som hände för 100 år sedan.
    Gott Nytt Bloggar-år önskas Du från oss på Hornsgatan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s