Gott nytt år 1915

31Dec14

9254286_fullscreenHände något inom formgivningens område 1915 i Sverige?

Man får komma håg att det som överskuggar allt är förstås det pågående första världskriget så fokus är kanske på annat håll. I Sverige är många män inkallade och livsmedelspriserna stiger kraftigt. Sådan dyrtid har sällan skådats i Sverige. Den svenska regeringen försöker genom skärpta bestämmelser få bukt med de allt vildare spekulationerna i livsmedel och stävja den illegala exporten.

Designmässigt så hände säkert inte så mycket detta år i Sverige. Men jag vet faktiskt inte. Någon därute som kanske vet?! Jag vet dock att Prins Eugen designade sina fina ytterfoder 1915 som fortfarande tillverkas av Gustavsberg och som endast säljs på Waldemarsudde.

NK flyttar från Stureplan till sin nuvarande plats 1915. Det är den välkände arkitekten Ferdinand Boberg som ritat ett nytt varuhus av internationell karaktär på Hamngatan. Varuhuset har då hela 1500 anställda. Till och med en vaktmästare som enkom är anställd för att passa fina kunders hundar!

409PX-~1Interiörbild från ”det moderna varuhuset”.

AmericanWomanJune1915_4Amerikansk modebild från 1915. Ser ledigt och bekvämt ut.

mack-sennett-bathing-beauties-0En riktigt tuff brud anno 1915.

Rrstrand_1915Skål på fot från 1915 från Rörstrand.

378939

En affisch i tiden!

Med det önskar Leta Retro sina trogna följare ett riktigt

Gott Nytt Fyndår!

Annons


2 Responses to “Gott nytt år 1915”

  1. Ja gott nytt fyndår till dig med!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s