Elljusstake

29Sep12

Denna ljusstake från Osram såldes på auktion på Dalarnas Auktionsbyrå den 16 september. Den heter Fantasi och är designad av Erik Höglund. Slutpris var 2200 kr vilket blir mer med slagavgifter etc. Snygg är den!

Nu återupptas tillverkningen av Gnosjö Konstsmide som har rättigheterna till ljusstaken. För att äga den behöver man betala förhållandevis lite, 500-700 kr. Då får man ny el, textilsladd samt ledlampor på köpet.

Helst skulle jag vilja ha en original men med den prisskillnaden så kan man överväga en ny! Fast 500-700 kr är rätt mycket för en julljusstake också! Vad tycker ni? Vilket är bäst, ny eller gammal? Vilket sken ger ledlampor?

Annons


19 Responses to “Elljusstake”

 1. Min ”Fantasi” köpte jag på Tradera för några år sedan innan den dubblades i pris men snåla jag tyckte att den var dyr för sina 700 kr,,, Nu kan jag inte påstå att det priset är speciellt för en sån central juldekoration som lyser upp hela julmånaden. Inte för en nyproducerad heller. Men känslan att ha en gammal/original är något speciellt 🙂
  Denna modell känns som Rolls Royce adventljustake som många vill ha i sitt hem.
  Men,,,,något som jag inte riktigt kollat upp,,,det finns en liknande modell (den modellen som jag har) som betecknas Osram 92 men med teakfot, speciella elljus och annorlunda uppsättning av glasrundlar som känns äldre(och är personligt, betydligt snyggare). Är det den som är Erik Höglund eller är det denna(eller bägge två)? I en postorderskatalog som jag har hemma, från tidigt 70-tal, finns ovanavbildade modell med men ”Erik Höglund” nämns dock inte,,,Jämför vilken du tycker bäst om.
  Jag har i allafall satt ledlampor i min ”Ljusbukett” och tycker att skenet är helt ok 🙂

  • Intressant info! Man kan alltså sätta ledlampor i gamla elljusstakar?! Börjar också bli osäker på om just denna är en Fantasi. De nytillverkade är dock i svart metall men ser lite annorlunda ut.

 2. Hittade den nya men tycker inte att den är lika fin. Dock är prislappen desto bättre så jag satsar på den ändå. Men det ser ut att vara vanliga lampor på den nya också tycker jag…?
  http://www.konstsmide.se/products.asp?pid=9080&vg=2&pg=-1&pf=&lang=4

  Förresten har jag fortfarande jätteproblem med att kommentera här inne. Ifall jag vill fylla i min bloggadress och bloggens mailadress så blir jag omdirigerad till wordpress där jag ombeds logga in. Men jag har ju inget wordpress-konto! Kan enbart kommentera om jag är inloggad med facebook, men det är sällan det funkar heller.

 3. 5 Mårten

  Oj, en sån har jag. Fast min är den med teakplatta i botten.

 4. Den med teakplatta är klart snyggare! Men jag gillar ändå ljusbuketten mycket mer. Och det där med Höglund är nog en villfarelse då vissa säljare tror att allt med färgade glasbitar är gjort av Höglund.

 5. 9 Mårten

  Jag blev så tagen av min dyrgrip så jag la ut den på tradera, haha.

 6. 11 Y

  osram fantasi 92 har teakfot och 97 har metallfot och brukar gå för ltie lägre pris på tradera och är också den som nytillverkas.
  Jag har två modell 92 och älskar dom!

 7. 13 Helena

  Om du inte har shoppat en ljusstake så finns dom nu på Bauhaus med 40% rabatt… Jag köpte 2 i väntan på att jag får tag på the real deal :-D.

 8. 15 Anders lindblom

  Jag har en Fantasi 92 med teakfot i orginal med låda och fungerar säljer för 1.500 kr

 9. 19 Hans

  Hej,
  Tyvärr är det inte Erik Höglund som formgivit denna. Det är någon av Osrams egna formgivare. Snygg ändå 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s