Lars Norrman

02Apr09

Nu har väl alla utom jag varit på Antikmässan. Det ser inte ut som om jag hinner dit heller. Tyvärr. Istället får jag väl nöja mig med att surfa på nätet… Idag har jag hittat en ganska fräsig färglitografi av Lars Norrman (1915-79). Hans grafiska produktion var img551enorm och har prytt nästan var mans hem här i Sverige. Han storhetstid var väl runt 40-talet. Han var både konstnär och författare och reste runt i världen en hel del vilket både av speglas i hans konst och i de reseskildringar han skrev. Han var verkligen en populär konstnär och Ikea sålde t.o.m. signerade litografier av honom på 70-talet. Hans enorma produktion har resulterat i att man kan hitta hans tavlor billigt på loppis. De blir sällan dyra på auktionerna. Han är dock så pass etablerad att han finns representerad bl a på Moderna museet. En uppgift som jag fann intressant är att han studerade för Fernand Léger på 30-talet. Bilden till vänster som jag faktiskt tycker är riktigt ok ropas ut på Crafoord Auktioner den 4 april.

i1536842-1aw1536842-31

aw1536842-4De två litografierna ovan ropas ut i klump på Lauritz.com den 6 april med utropet 1000 kr. Som sagt det är inte dyrt. Men jag förknippar honom helt klart med loppisar. Men får säkert en revival så småningom. Nedan visar jag lite fler bilder. Hans bildspråk är ganska karaktäristiskt och hans verk är lätta att känna igen.

norrman9norrman7norrman6norrman4norrman1

Annons


11 Responses to “Lars Norrman”

 1. tjusig dam!

 2. Jag hittade just de två som Lauritz ropade ut på en loppis idag. Vet du något om dem? Namn och serien?

  • 3 Ulrika

   Nej jag vet inget om dem. Köpte du dem? Lars Norrman reste runt i världen och målade av det han såg. De två tavlorna är ganska typiska för honom./Ulrika

 3. Hej.
  Vet du någon som kan värdera en Lars Norrman, om det nu är en Norrman… ?
  Har en osignerad oljemålning som Stockholms Auktionsverk bedömt som en trolig Norrman. Dom lämnar dock inget intyg.
  MVH
  Hasse

 4. 5 irene berglind

  Han var KÄND när jag stod modell för honom…och DYR,men vi modeller fick bra betal, och kunde tjäna bra, med extra pengar…på olika sätt…,jag stod modell och tjänade otroliga summor, då jag kunde svara rätt på hans frågesport…plus att jag var en av hans favoriter…

 5. 7 charoline olofgörs

  Lars Norrman är framförallt kvinnoporträtterare men ocksa, som du skriver, landskaps- och reseskildrare av stora mâtt !
  Mycket hav och bâtar, kanske reste han sa ? Själv sâg han ut som en sjöman, med ett drag av Hemingway!
  Stilen ar grafiskt med ”block” av färg som ofta möts i väl övervagda toner eller opposttioner ! Jag tycker att han ar en koloristisk mästare !
  Man minns honom ifran TV.. Han var en kändis, en spännande äventyrare – som en Taube i bilder – men mer internationell och modernare !
  Kvinnoporträtten ar ocksâ reseskildringar : Han möter eskimâkvinnor, japanskor, franskyskor ifran Bretagne – och skildrar dem sensuellt iklädda sina folkdräkter. Nakenbilderna tillika visar alla raser & färger !

  Tyvärr är han ”överexplonerad” – det finns hur mycket litografier och tryck som helst i omlopp – som sagt, han salde ocksa genom IKEA. De bilder som är onummererade & osignerade brukar komma darifran !

  Ibland kan man hitta nagon liten tavla pâ auktion (kanske liten for att kunna transportera hem den ifran andra sidan jordklotet ?)
  Jag har sett manga som gâr runt 1000 lappen.
  Litografierna brukar inte vara speciellt dyra – max 500 skulle jag ge – och de kommer att förbli billiga…
  Men inte köper man konst bara för att man tror att det är en investering ?
  För mej är L Norrman en av det svenska 60-talets mest tidstypiska konstnärer : även hans sätt att mâla av kvinnan är modernare – även om hon fortfarande är ett objekt ! Porträttet med den rosa scarfen & hatten är ett jättebra exempel !
  Tack för din blogg – som jag ofta besöker ! Jag ar bosatt utomlands, jobbar med skandinavisk ”vintage” och uppskattar din stil och information !

 6. 8 charoline olofgörs

  Forlat, vid genomlasning har jag en hel del stavfel – efter for manga ar utomlands ! Jag har ocksa vant mig av med Â, Ä & Ö… sa ibland bara ramlar de bort !
  Jag menar att han ar overexponerar – inte expLonerad, forstass !
  Och sa vill jag garna fortydliga ‘nagon liten tavla” med ”nagon liten oljemalning” – det handlar ju unika original, till skillnad fran trycken !
  Tack, Ulrika och GOD JUL !
  Charoline

 7. 10 Jonas

  men var kan man köpa och sälja dem? i sthlm?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s