Misslyckade inköp

07Apr09

Jag var som sagt på visningen av Stockholms Auktionsverks stadsauktion i lördags. För en gångs skull blev jag verkligen sugen på att köpa något själv. Sagt och gjort. Fram med papper och penna. Tre bud hann det bli. Det kändes finfint. När man lagt ett bud så börjar man redan fundera på hur snyggt det ska bli hemma. Tyvärr visade det sig att jag inte fick någonting. Lite besviken är jag även om jag förstod hela tiden att om jag ville vara säker så måste jag bjuda mer.

91581871Först la jag 1300 kr på dessa nattygsbord som jag hoppades skulle bli bra på landet. Vi har ganska trångt där dubbelsängen står och dessa smala nattygsbord (33 cm) verkade idealiska. Fast jag var inte helt säker på om de skulle gå in, därav det lite defensiva budet. De var dessutom ”antikmålade”, vilket jag egentligen inte gillar. Utrop var 1500 kr och slutpris 4200 kr. Så nästa gång jag är på landet ska jag noga mäta upp avståndet mellan säng och vägg och skriva upp det. I själva verket ska jag skriva upp en mängd mått som kan vara bra att ha när man går på jakt efter inredning. Jag förstår inte varför jag inte gjort det för länge sedan.

91596691Det andra budet var 2200 kr för en trädgårdssoffa att ha nere vid sjön. Stommen var gjutjärn som skulle efterlikna knotiga grenar. De ursprungliga träribborna var utbytta. De var målade med modern färg, ej linoljefärg, så det var lite jobb att får den ok. Men formen var fin. Utopet var 1500 kr och slutpris 3200 kr.

9159425Det tredje budet jag la var 1300 kr för dessa parvaser av Ilse Claesson för Rörstrand. De hade passat perfekt uppe på ett skåp hemma hos oss där vi idag har två enklare art deco vaser. Utrop var 1200 kr och slutpris 1500 kr. Ingen tur alltså denna gång.

I utlandet (USA och Storbrittanien) har priserna på finare konst sjunkit med 20-30 procent efter finanskrisen. Här i Sverige har vi inte riktigt märkt någon större skillnad men helt klart är att den vanliga handeln i Sverige, särskilt sällanköpshandeln går riktigt dåligt just nu. Stora kedjor är på gränsen till att kasta in handduken. Jag har dock inte känslan av att auktionspriserna har blivit lägre på varken sådana här enklare föremål eller mer högkvalitativa föremål i Sverige.

Annons


2 Responses to “Misslyckade inköp”

  1. Den soffan kollade jag också in! Den är ju faktiskt i gott skick.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s