Argenta

06Maj09

img_0037_objectJag har faktiskt börjat gilla Argenta. Inte alla grejer men klotrunda vaser med lite art deco inspirerat mönster. Auktionskompaniet aviserar att de har många Argenta till salu men jag tycker inte riktigt att det är något för mig. På bilden till vänster visas en 20 cm hög vas som ropas ut för 2500 kr den 18 maj.

Argenta är en keramikserie med konst- och prydnadsföremål från Gustavsberg 1930 till 1970-tal. Serien med silverdekorationer mot grön glasyr räknas till ett typiskt uttryck för Swedish grace och art deco. Argenta formgavs av fabrikens konstnärlige ledare Wilhelm Kåge (1889-1960) och visades första gången på Stockholmsutställningen 1930. Argenta blev snabbt en försäljningssuccé.

De första föremålen målades av Kåge själv, men snart byggdes en Argenta-avdelning upp som i slutet av 1930-talet hade 30 anställda målare, gjutare och drejare. Grön Argenta img_0027var den stora produkten, men även ljusgröna (celadon), röda och blå versioner tillverkades. Seriens storhetsperiod var på 1940-talet. Argenta var typisk salongs- och presentkeramik, samt en stor turistartikel. Både praktpjäser och enkla föremål tillverkades. 1937 skapades Pariserkrukan, en 50 kilo tung Argentapjäs som drejades av Berndt Friberg och skänktes av Stockholms stad till Paris.  Argentan dog ut på 1970-talet.

Vasen till höger sålde för 1699 kr på Auktionskompaniet den 20 april i år. Ganska snygg!

Annons


One Response to “Argenta”

  1. Jag tycker nog också om många av Argenta grejerna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s