Lite dyrare tavla……

02Jun09

cassone_text-2På första dagen av den internationella kvalitetsauktionen skrällde det till på Uppsala Auktionskammare. En målning från 1400-talet av italienaren  Biagio d’Antonio såldes för 10,7 miljoner kronor. Den är årets hittills dyraste tavla i auktionssverige. Utropet var 3-4 mkr. Man får anta att den gick utomlands.

Målningen föreställer slaget vid Zama under antiken och utgjorde från början en del av en så kallad Cassone, en brudkista. Dessa brudkistor var populära praktmöbler under 14-/1600-talen i norra Italien, särskilt i Toscana. Kistorna dekorerades ofta av berömda florentinska konstnärer som exempelvis Sandro Botticelli och motiven bestod av bibliska scener eller episoder från den klassiska historien med syfte att visa på ägarens bildning. Auktionens målning föreställer slaget vid Zama år 202 f.kr. En romersk här besegrade den Karthagiska hären, ledd av Hannibal. Efter detta nederlag beslutade karthagerna att begära fred och därmed avsluta det 17 år långa kriget mot romarna. Målningens mått är 42×160 cm.

33305-294[1]

Annons


No Responses Yet to “Lite dyrare tavla……”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s