Trädgårdsbänk

24Jul09

5

På Ingelmarks den 25 juli ropas två par sådana här gjutjärnsgavlar till trädgårdsbänkar ut. Det är ”Parkbänk Nr 1” från Näfverqvarns Bruk och den visades på Världsutställningen i Paris 1925. Utropen är 15 tkr vardera.

Strykj%C3%A4rnet_Motala_str%C3%B6m_Norrk%C3%B6ping_april_2005Formgivare är Folke Bensow (1886-1971). Han var arkitekt och verkade i huvudsak i Göteborg. Han ritade bl a Strykjärnet i Norrköping (se blid till vänster). En vacker klassisistisk fabriksbyggnad i Norrköpings textilindustri. Carl Milles kallade den ”Sveriges vackraste fabrik”.  Numera är den ombyggd till museum. Det ser ut som om den är översvämmad men den ligger faktiskt på en ö. Åk gärna och titta på Norrköpings ”Industrilandskap”. Det är helt fantastiskt hur man har lyckats återanvända gamla industrilokaler.

Folke Bensow var även designer av trädgårdsmöbler och parkbänkar tillverkade i gjutjärn vid Näfverqvarns bruk. De brukar gå för höga priser på auktion, vilket utropspriset ovan indikerar.

Annons


3 Responses to “Trädgårdsbänk”

  1. 1 anna

    Vad roligt! Nu lärde jag mig något nytt om mitt gamla campusområde. Det har varit fantastiskt att få vara student i de gamla industrilokalerna i Norrköping. Då får man blicka ut över Arbetets museum varje dag.

  2. 3 Andreas

    Glöm inte heller att gå upp för ån för det är väldigt mysigt promenadområde också 🙂

    Annars instämmer jag bara, hur grymt som helst med den bevarade industrimiljön.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s