Dänkflaska eller stänkflaska???

20Jun11

Dänka eller denka inom det textilaområdet är fuktning av textil innan pressning, styrkning eller mangling för att nå ett slätare resultat. Vanligtvis används dänkflaska (även kallad stänkflaska), en flaska med hål i locket, för att dänka. Dänkning används till lin- och bomullstextilier medan pressduk används till ylletextilier.

Texten ovan är tagen ur Wikipedia. Jag har alltid undrat vad det egentligen heter. Men man behöver väl inte oroa sig. Ingen under 30 förstår funktionen iallafall. Själv har jag lyckats samla på mig några dänkflaskor. Till ingen större nytta. Nu förtiden är det väl sprayflaskor som gäller?! Här ovan är en enklare dänkflaska som varit min mormors och som kostade 1,25 kr vid tiden.


Anonyma plastdänkflaskor från 50-talet med rolig form. Inte helt fel. Jag har också en brun glasdänkflaska med metall propp där det står A. Smit & Zoon. Låter som ett skämt.

Nedan har jag urformat en vetenskaplig undersökning för att ta reda på mer om vad ni vet om dänk-/stänkflaskor.

Ovan en vanligt förekommande dänkflaska i design av Sigvard Bernadotte för Rosti.

Annons


5 Responses to “Dänkflaska eller stänkflaska???”

  1. 1 AL

    Inte kan en sömmerska motstå en sån undersökning… Tyvärr så använder jag sprayflaska, men det beror mest på att jag inte hittat nån snygg dänk/stänkflaska än.

  2. Jag använder dänkflaska, gillar att stryka och mangla, mitt sätt att varva ner. Jag trodde att ordet dänkflaska kom från Skåne men så är det alltså inte.

  3. 3 Maria

    Jag kommer från Leksand och säger stänkflaska min sambo från Göteborg/Karlskrona säger dänkflaska. Kan vara intressant om du vill undersöka den regionala skillnaden närmare 🙂

  4. 4 Åsa

    Metallproppen känner jag igen. En sådan finns i skafferiet i min sambos morfars föräldrahem. Där sitter den på en gammal Renat-flaska. Kanske köpte man en kork och använde den på en flaska man hade hemma…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s