Memphisgruppen

19Okt09

IT82541_objectHär är en bokhylla/konstverk av den italienske arkitekten och designern Ettore Sottsass (1917-2007). Den kom till 1981 inom ramen för Memphisgruppen i Milano. Bokhyllan benämns Carlton. Höjden är 198 cm och den är nästan lika bred. Den här stilen har jag lite svårt att förstå mig på, men det var något helt nytt när det kom. Och jag tror att jag tyckte det var snyggt och häftigt då. Nu kan jag svårligen tänka mig en sådan här bokhylla hemma. Men den är en av Memphisgruppens mest kända produkter och för en samlare kanske utropet på 85-100 tkr känns rimligt (Bukowskis Moderna 27-30 okt).

Memphisgruppen var en italiensk anti-designgrupp, ett kollektiv bestående av arkitekter och formgivare som grundades och leddes av Ettore Sottsass. De visade sin kol­lektion första gången 1981 på möbelmässan i Milano. Det som kännetecknade gruppens arbete var starka färger och dynamiska former. Gruppen ville bryta med dåtidens smak och skapa debatt kring formgivning. Den spelade stor roll för postmodernismens framväxt under 1980-talet. Gruppens arbeten kan ses som konstverk snarare än produkter då flera av produkterna man formgav var oanvändbara och hamnade direkt på utställningar, museer och hos samlare. Memphisgruppen var verksam 1981-1988 och där fanns flera kända namn som Michael Graves, Shiro Kuramata, Javier Mariscal och Paola Navone.

Nedan är lite fler exempel på gruppens design.

sottsass_vasi_bitossisottsass1s3s1memphisdesigun-by-memphis3desigun-by-memphis1ArticlePicture

Annons


3 Responses to “Memphisgruppen”

  1. Intressant läsning. Sådan design vet jag ytterst lite om.

  2. 2 Linnea Johansson

    Hej. Jag har en skål från memphisgruppen som jag skulle vilja sälja.. Vet du vart jag kan sälja den?

    • Ta en bild på den och skicka den till något auktionshus och fråga om de kan sälja den. Annars finns ju alltid Blocket eller Tradera.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s