Auktionstorka

02Jan10

Det är, naturligt nog, ont om auktioner dessa tider. Idag har jag kollat igenom Auktionskompaniets nätauktioner och detta var vad jag fann. Det är rätt glest mellan godbitarna.

Först ett rätt snyggt skåp från Mjölby Intarsia. Det är väl från 1930-40-talet. Både intarsian och benställningen är snygg. Höjden är 118 cm. Utropspriset är 3000 kr och auktionen avslutas 15 januari.

Mjölby Intarsia anses ha startats 1909 av Knut Werner Dahlström. Han hade tidigare börjat så smått att skära ut intarsia genom att bygga om en symaskin till fanérsåg. Under 1930-talet levererades stora inläggningar till bland annat våra större passagerarfartyg, i synnerhet till de båtar, som gick i trafik mellan Sverige och Nordamerika. Allt större intarsiaarbeten beställdes till bankpalats och andra byggnader av offentlig karaktär. Bla ritade Einar Forseth för LO-borgen ett stort montage, som sattes ihop av Mjölby Intarsia. Med tiden kom intarsian ur modet, samtidigt som hantverket blev för dyrt. Mjölby Intarsia övergick till annan fanérproduktion under namnet Fanerami. Företaget finns fortfarande.

Sedan hittade jag en ryamatta Rödsvart komponerad av Kirsti Ilvessalo, som är en känd finländsk textildesigner. Mattan är märkt Finska handarbetets vänner. Måtten är ca 180 x 135 cm. Högsta bud just nu är 2600 kr och auktionen avslutas 14 januari. Jag tycker den är ursnygg!

Annons


2 Responses to “Auktionstorka”

  1. Kul, vi skriver om Mjölby Intarsia samma dag! Den där ryan… SNYGG!

  2. Snygg rya! Själv är jag svag för gråstensryorna som ofta är ungefär lika färgstarka. tyvärr är det sällan man hittar dem till salu för endast en spottstyver. Själv går jag regelbundet till Stadsauktioner i Frihamnen och där kan man faktiskt, med lite tur, hitta prisvärda grejer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s