Mockakoppar

09Jan11

Vad ska man ha mockakoppar till? Kollar man på nätet så blir man lätt förvirrad av vad mockakaffe egentligen är för något. Stavningen varierar också; mocka, mokka, mocca, mocha etc. Nedan visas 6 mockakoppar med högsta bud just nu 300 kr.  Prisvärt!

Mocka är först och främst beteckningen på kaffe från Mocka (Mukh), en hamnstad vid Röda havet i Jemen. Hamnstaden var från 1400-talet till 1600-talet en stor marknadsplats för kaffe. Mockabönorna är av arabica-arten och är en av de äldsta kända odlade sorterna av kaffe i världen. Allt odlat kaffe härstammar ursprungligen från dessa trakter på arabiska halvön och man brukar säga att mockakaffet smakar som det första kaffet gjorde. Bönorna har en balanserad syra och mild sötma som påminner om choklad. Bra nybörjarkaffe! Mockabönor var en av de första typerna av kaffebönor kom till Europa. Genom Marco Polo sägs det. Nedan en bild på hamnstaden Mocka år 1692.

Namnet mocka används idag mer som en benämning för hur kaffet smakar, än som namn på en kaffesort, dvs ett starkt kaffe med kryddig och syrlig smak. Men äkta mocka görs av Arabica-arten, kommer från Jemen och är uppkallat efter utskeppningshamnen Mocka. Eftersom kaffet ursprungligen kommer från detta område anses mockakaffe vara det ”riktiga” kaffet av många experter.

I Sverige är mocka också beteckningen på extra starkt kaffe serverat i små koppar som följdriktigt kallas mockakoppar och sockerbitar av mindre format än traditionellt bitsocker kallas mockasocker eftersom storleken är avpassad till den mindre mängd kaffe, som ryms i en mockakopp. Danisco har dock inte förstått vikten av att designa sina förpackningar. De ser ju för bedrövliga ut!

Nedan 8 mockakoppar från Rosenthal och 10 kinesiska koppar. Auktionen avslutas 10 januari på Metropol. Gäller även de olikfärgade kopparna ovan.

Observera att mocha också kan vara en espressodrink med ångad mjölk och choklad.  Ordet mocca förekommer ibland om något som har smaksatts med kaffe, t.ex. moccaglass, moccatårta.

Annons


2 Responses to “Mockakoppar”

  1. Vart hittade du dem kopparna???? Jag misslyckades att buda in likadana på en auktion häromdagen, då fanns dem i flera storlekar o jättemånga med fat till alla! Men ja…jag fick dem inte….vart kommer dem du har där ifrån????:) Du är underbar om du svarar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s