Finsk design

16Jan11

Antti Nurmesniemi (1927-2003) var en av de stora finländska inredningsarkitekterna och in­dustri­de­signerna och var en av dem som gjorde finländsk design känd internationellt. Han hade egen firma från 1956. Den hästsko­for­made bastupallen för Palace Hotel i Hel­sing­fors 1952 och kaffekannan Finel 1957-58 har blivit finska designikoner.

På Lauritz.com ropas denna pall av Nurmesniemi ut. De kallar den taburett men jag tycker det låter lite konstigt för en möbel som denna. Pallen är från 60-talet, benen är i borstat fjäderstål och sitsen är i svart skinn. Höjd 48 cm. Jag tycker den är jättesnygg! Vill ha! Auktionen avslutas 18 januari och utrop är 2500 kr.

Den här speciella vasen från Arabia heter Partitur och är signerad i botten. Höjden är 18,5 cm. Jag tycker den är jättefin men jag hittar ingen information om den på nätet. Någon som vet nåt? Auktionen avslutas 18 januari och utropet är 1000 kr (Lauritz.com).

Finsk design är märkligt okänd okänd i Sverige. Det finns så otroligt mycket fina saker. Jag kan verkligen rekommendera en helg i Helsingfors för besök på Kiasma och Designmuseet bland annat.


Till sist de välkända stolarna Fanett som säljs på Bukowskis Market med avslut den 22 januari. De formgavs av Ilmari Tapiovaara (1914-99) för Edsbyverken. Modellen kom 1955. De mycket snygga och jag skulle kunna köpa 6 st till köket men de passar inte riktigt in. Då skulle jag få göra om köket. Då blir det dyrt. Stolarna ropas ut för 2800 kr resp 1600 kr. Jag tror att de 4 stolarna är hårdare slitage på.

Här kommer lite rolig fakta om Fanettstolarna. Vad noga man var på den tiden!

Nog om finsk design för ikväll!

Annons


One Response to “Finsk design”

  1. Intressant inlägg! Jag älskar Fanett, har sjölv två enfärgade i köket. Passar fint till Perstorpsplattebordet. Men de med svart är strået vassare. Fin etikett!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s