Mepal?

30Jan11

Jag måste bara visa ett loppisfynd jag gjorde på Kupan i Ljusne för några år sedan. Jag använder det dagligen.

En liten 50-talsskål i, som jag tror, melamin. Det är ingen tunn liten pjäs utan den är rätt tjock. Den passar så bra till kvällens tre goda chokladbitar som jag bara måste ha. Varje kväll. Färgen är jättefin vilket inte riktigt syns på bilden. Inte skrikig alls. Skicket är perfekt. Den är säkert aldrig använd. Jag har sett skålen i svart också. Den skulle jag förstås också gärna ha!

Så här ser den ut undertill. Det står Fosfatbolaget, Mepal, Stockholm. Kan någon hjälpa mig reda ut detta? Är den tillverkad av Fosfatbolaget eller Mepal?

Mepal var ett holländskt plastföretag som etablerades under 1950-talet. Det är ett välkänt märke i Holland och var samtidigt något av en synonym för plastprodukter på den tiden.

Stockholms Superfosfat Fabriks AB från 1871 hette i folkmun Fosfatbolaget fram till 1964 då det blev det officiella namnet. Numera heter företaget KemaNobel. Den första fabriken låg i Nacka och man har hela tiden tillverkat olika typer av kemikalier. Jag har inte direkt hittat att man faktiskt designade prylar även om plast ligger nära till hands med tanke på verksamheten.

Så är det någon som kan sprida lite ljus över detta ämne?

OBS Det holländska företaget Mepal slogs samman med det danska företaget Rosti 1993. Det heter numera Rosti Mepal. Ni vet det med de fina Margretheskålarna från 1950 i design av Sigvard Bernadotte.

Förresten jag tror jag betalade hela 10 kr för fatet!

Annons


8 Responses to “Mepal?”

 1. Vilken underbar liten skål. I like! Tyvärr har jag ingen info att komma med. Har två stora Rosti skålar i den färg du visar ovan. Fina!

 2. 2 svanen

  den tillverkades i Sundsvall. av KemaNord. Nu ingår dessa i AkzoNobelkoncernen.
  den är gjord av melaminpressmassa. vet att den fanns i tiverkning 1974

 3. 5 klas

  Hej.
  Som svanen skrivit så tillverkades de i sundsvall, närmare bestämt i stockvik.
  Jag brukar hitta dessa på loppisar i sundsvall m omnejd men har inte sett dem i nån utsträckning annars. De finns in flera olika färger. Själv har jag gul, orange, rosa, vinröd, mörkgrön, ljusgrön(som din) och svart. Har hunnit samla en hel del av dem. Kul att nån mer hittar dem. Anledningen att de finns i många nyanser är, enligt vad jag fått berättat för mig, att då de startade fabriken på morgonen så testkördes det och då gjorde man dessa skålar och i olika färger. Dessa fick personal senare ta hem.
  Huruvida detta är korrekt vet jag inte. Namnet har de iaf fått av landskapsnamnet (medelpad)

 4. 7 susanne

  var på en loppis idag i örebro, jag hittade ett vitt likadant fat, blev nyfiken och sökte runt lite o hittade denna sida
  nu skulle man ju lätt vilja ha alla färgerna som klas har 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s