Tilgmans

08Feb11

Här kommer lite keramik från Tilgmans. Först en samling på sex pjäser med utropet 1000 kr. Ropa in den och du har startat din samling Tilgmansporslin. På andra bilden är det en takkrona med dekor av fåglar. Utrop 800 kr. En sådan har jag aldrig sett förut. Den var lite kul.

Tilgmans fanns mellan 1948-75. Det startades av tysken Harry Tilgmann (1904-74). Namnet stavas med två n men inte keramiken! Verkstaden låg utanför Göteborg. 1953 anställdes den polske flyktingen Marian Zawadsky och med honom startar experimentet med sgraffitotekniken. Denna keramik är nog den som kanske blivit mest uppskattad av Tilgmans produktion. Sgraffito avser en teknik där man låter ett motiv framträda genom att skrapa bort massa från godsets släta yta.

En fin vas ropas ut för 400 kr. Höjd 25 cm.

En sådan här golvlampa är det som jag personligen mest förknippar Tilgmans med. Den är signerad Marian-63 och höjden är 60 cm exkl skärm. Utrop 800 kr.

Allt detta finns förstås att köpa i Göteborg på Göteborgs Auktionsverk den 10 februari.

Annons


2 Responses to “Tilgmans”

  1. Vad vacker keramiken är från Tilgmans och roligt att höra lite om bakgrunden, kände inte alls till Marian

  2. Ännu ett lärorikt inlägg! Har stött på två golvlampor live och de är riktigt pampiga. Den ena hade fint motiv med söta rådjur som jag föll lite för, dock låg priset runt 5 000kr så det blev absolut inget köp…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s