Vad kommer att bli dyrare om några år?

12Jan13

För några månader sedan hade retrobloggarna en utmaning som gick ut på att redovisa vad man tror kommer stiga i pris  inom några år. Nu kommer undertecknad sent om sider med detta bidrag som går i osundhetens tecken.

ASKKOPPAR

Då menar jag inte de som idag kallas fat i auktionskataloger. Där prefixet ask- helt enkelt har fallit bort för att passa nutidens sunda människor bättre.  Här kommer några exempel på sådana fat:

Bild 003
Domino är redan populärt. Går att redan idag kalla askfat och folk betalar bra ändå.

Bild 002

Detta är ett typiskt fat! Tjänstgör idag som fruktfat men har en företagslogga undertill och stod helt säkert i receptionen för rökande besökares bekvämlighet tidigare.

Nej, det som jag tror kommer kosta mer än idag är sådana askfat som har urgröpningar för cigaretter och är mer tydliga i sin utformning. Nya generationer förstår knappt vad det är för något.  Då blir det plötsligt lite exotiskt och intressant. Sådant som vi i min ålder tycker är lite sunkigt. Det kommer man ha framme som lite kul blickfång om ett antal år.

Själv hade jag svårt att hitta ett exempel hemma hos mig men jag har ju alltid morfars askkopp från Kosta (tror jag). Säkert en 50-årspresent till min storrökande morfar. Det är en omisskännlig askkopp med sina fördjupningar för cigaretterna men mycket omsorg är nerlagt i utförandet. Dessa är jättebilliga på auktion men hade varit dyrare om ciggfördjupningarna inte hade varit där…..

Bild 008Bild 009

Här är några fler exempel som jag hittade på nätet för att exemplifiera vad jag menar:

157412587_69ef7d85-fbe1-4954-b05a-c444f9e41e27
SK snurraskkopp. Kommer tydligt ihåg stanken som kom upp där man tryckte på knappen. Såå äckligt. Redan nu börjar snyggare modeller på ben bli dyra, dvs som kunde stå bredvid rökfåtöljen.
1939_Askfat_4Snyggt fat och kostar säkert nån hundralapp. Hade troligen varit mycket dyrare om funktionen varit en annan. Ingen kan ju klaga på designen!
3087 Beck & Ljung 1Samma gäller för dessa i mitt tycke rätt läckra Ultima-askkopparna. Kostar redan nu en del men hade varit riktigt begärliga om det inte var just en askkopp.
157320670_014b88a7-c178-419d-b5c3-6a8955058165En klassiker med traktordäck!

1948_6061_TK_askfatJa vad säger man. Inte vackert men coolt. Personen verkar helt lost om man tittar på ögat. Hög kanske?

Hittade några fler småaskkoppar hemma!
Bild 013Reklamaskkopp i emalj. Sådana görs inte längre 🙂
Bild 005Ett fat som oförmärkt smög sig ner i väskan efter en kväll på stan för en sisådär 25 år sedan (alltså preskriberat) 🙂  Kunde ha varit värdefullt idag om bara någon kom ihåg detta då så hippa ställe på Biblioteksgatan. Suck.
Bild 006Lite exklusivare look. Sobert försäkringsbolag.
Bild 007Stilrent femtiotalsfat från Solkusten!

Nu kommer nästa gissning på vad som kommer bli dyrare:

Cigarettändare

Det är ju inom samma genre. Många gånger fanns askkopp med matchande tändare. Bjud-kit liksom.

Bild 011Här är min Upsala-Ekeby tändare med företagslogga på. Uppsala Sparbank kanske. Alla ungar som kommer hem till oss frågar vad det är för något och står och trycker på den. De kommer garanterat köpa dessa på loppisar när de blir större.

Det här kommer inte bli samma hype kring:

Ciggburk

Det ingår i bjud-kittet. Alltså ni som inte vet, man bjöd alltså på cigaretter förut till sina gäster och även till besökare på företag.

Bild 012 Så fort de ingår i en större intressant serie som ovanstående Dominoburk är ju priserna relativt höga men annars så är de ganska menlösa. För små som vaser eller som pennburkar. Användningsområdet är begränsat.

bild-019Avslutar med en bjudcigarettburk från Upsala-Ekeby av Ingrid Atterberg. Går i stil med hennes serie Corso. Den går möjligen att använda som ytterkruka till den allra minsta sortens krukväxt 🙂

Vad tror ni? Är det något som kommer?

Annons


4 Responses to “Vad kommer att bli dyrare om några år?”

  1. Intressant spaning. Ja, kanske blir askfat så exotiska att de stiger i värde. Och tändare kan man ju använda, till att tända ljus. Jag tycker för övrigt att han med ögat är helt underbart ritad.

  2. Ja, jag hoppas att det finns fler som ser fler användningsområden i dem. Eller som läcker detalj! Det finns ju en uppsjö,,,Min första Domino hittade jag för en Selma,,,gissa att jag blev mallig sen! 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s