Fynd – Fat

12Mar11

********* Här kommer några fynd från Huvudsta lopp-marknad.Snyggt fat va? Tyvärr är det bara 12 cm i diameter men mönstret är fantastiskt. Det är gjort av Paul Hoyrup (1909-71), en dansk tecknare som främst arbetade med bokomslag och dylikt. Ofta är hans mönster på porslin föreställande men det här heter Abstraktion. Porslinsfabriken heter Nymolle som jag inte kan så mycket om. Jag tror att den startade 1936. De har iallafall haft kända formgivare som Björn Wiinblad och Gunnar Nylund knutna till sig. Till höger ett mer karaktäriskt mönster för Hoyrup. Det är inte heller så illa! 😉

Nästa fat är en minnestallrik målad i guld formgiven av Stig Lindberg. För 15 kr kunde jag inte låta bli även om jag inte vet vad jag ska ha det till. Det är helt felfritt och är förstås från Gustavsberg. Vår Gård är kooperationens kursgård även om den nu utarrenderas och vem som helst kan nyttja lokalerna. Vår Gård är späckat med konst och väl värt ett besök om man har vägarna förbi Saltsjöbaden. På baksidan av fatet står bla: Att hålla demokratin levande är otvivelaktigt den viktigaste punkten; ty härmed står och faller den kooperativa folkrörelsen. Tänkvärt eller? Fatet är 24 cm i diameter.

Till sist en jultallrik också designad av Stig Lindberg för Gustavsberg. De är bra att lägga julkakorna på. Bildspråket är ju nåt helt annat än hans tidigare alster.

Annons


No Responses Yet to “Fynd – Fat”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s