Ilse Claesson

30Mar11

Ilse Claesson (1907-99) är inte en av Rörstrands mest kända formgivare ändå var hon ganska produktiv. Ilses största succé och bidrag till svensk keramikhistoria är Serie V, i svart och grönt i bästa art deco-manér. Godset höll en hel avdelning på Rörstrand sysselsatt och dekoratörerna arbetade för fullt med att försöka mätta en marknad som ständigt hungrade efter Ilses svartgröna skapelser. Hennes smakfulla alster i tidens modefärger smälte utomordentligt väl in i de stilrena funkishemmen.

Ilse gick Slöjdföreningens skola i Göteborg och blev direkt därefter anställd vid Rörstrand 1928. När Rörstrandsfabriken flyttade till Lidköping 1936 följde Ilse inte med utan blev först hemmafru, lärare och sedan en väldigt lyckosam textilkonstnär.

Just de här tre föremålen ur Serie V ropas ut av Sikö Auktioner med avslut ikväll. Utropen är 1000 kr förutom för ytterfodret som är 1500 kr.

Texten ovan är delvis snodd från Antikvärlden. Boken Rörstrand 280 år hade förvånansvärt lite info om henne!

Annons


4 Responses to “Ilse Claesson”

 1. Jag har haft en vacker sådan skål av henne som jag sålde ganska omgående.
  Och förmodligen ganska billigt.

 2. 2 AL

  Jag har alltid gillat Ilses grönsvarta alster, men än så länge har jag inte råkat på nån under mina turer, varken dyr eller billig.

  • Jag bjöd på två likadana vaser för något år sedan på Stockholms auktionsverk. Jag tror att jag bjöd 1000 kr men de gick för 1200 kr. Det var ganska billigt kan jag tycka nu!

 3. 4 Agneta

  Jag har en svart tekanna med sockerskal och gräddkanna av Ilse Claessin, bor nere i Österrike och är nu i Sverige och vill gärna sälja den


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s