Emalj på G

20Feb12


På Gustavsbergs Porslinsmuseum kan du nu se utsällningen Emalj på G tom den 29 april. Den är liten men naggande god. Var där igår men upptäckte att Eli på Femtiotalsjakten redan hunnit före mig. Läs hennes inlägg här. Hon har lånat ut en bordsskiva av Carl Arne Breger till utställningen i svart-vitt. Grymt snygg!

Förresten är solen här ovanför av Stig Lindberg. Det var han som på det här med emaljmåleri 1949 när han skulle hjälpa till att färgsätta badkar.Snart hade han engagerat flera kompiskonstnärer för att skapa i den nya teknken, bl.a. konstnärerna Egon Møller Nielsen och Endre Nemes. Nedan är ett verk av vardera konstnären.


Bengt Berglund var en mycket produktiv emaljkonstnär. Han skapade t.o.m. seriegrafier som var mycket populära. Brevid är ett verk av honom, Vit blixt.

Det fanns också en utställning med verk av nutida emaljkonstnärer. Där var konsten till salu. Här är några verk av den kände emaljkonstnären Andreé Zurawski.


Det lilla man kunde gjort bättre på utställningen var väl att kosta på sig att ha lappar brevid konstverken med fakta. Det hade varit enklare än bara ett nummer. Flera konstverk saknade dessutom info. Men någon i läsekretsen vet säkert men som gjort dessa snygga bordsskivor????!!!

Annons


4 Responses to “Emalj på G”

  1. Sista borden är av Algot Törneman. Brukar signeras P Törneman,

  2. Hej, en liten kommentar ang info på utställningen. Tyvärr hade vi ingen möjlighet att göra separata skyltar till varje konstverk, även om det hade varit den bästa lösningen. Våra resurser räcker inte riktigt till tyvärr. En verkförteckning och siffror vid varje verk är den näst bästa lösningen… De första dagarna saknades tyvärr också borden i listan. Men nu är de med också. (De med de kvadratiska mönstren är mycket riktigt gjorda av Algot Törneman.)

    När det gäller tidsperioden för utställningen så pågår utställningen EMALJ på G ända till den 29 april. Parallellutställningen EMALJ på KKV däremot slutar mycket riktigt den 9/4.

    Vänliga hälsningar

    Kjell Lööw, museichef

  3. Bloggen leta retro har varit på besök på museet och lagt ut fina bilder på nätet. Kul! Några kritiska synpunkter dock, de var befogade. Vi jobbar på att bli bättre!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s