Vilhelm Bjerke-Petersen

21Mar12

Uppsala Auktionskammare har månadsauktion den 26-27 mars. Efter att ha kollat deras katalog blev jag inspirerad till att ta reda på lite mer om en viss Vilhelm Bjerke-Petersen. Vi har väl alla sett något av hans geometriska keramik från Rörstrand.

På den lite otydliga bilden ser ni bl a saker ur serierna Abstrakta och Facett för Rörstrand. Utropet är 1200-1500 kr. Bjerke-Petersen var verksam vid Rörstrand 1951-52 med en produktiom av unikt konstgods, främst i chamotte, samt de två ovan nämnda serierna i flintgods. Hans stil är väldigt geometrisk vilket tilltalar mig.

Vilhelm Bjerke-Petersen levde 1909 – 57 och var en dansk målare och keramiker. Han studerade i Norge 1927 -29 och därefter under Paul Klee och Wassily Kandinsky på Bauhaus i Dessau 1930-31. Han var en surrealistisk och abstrakt målare och agiterade för stilen i flera publikationer. Han flyttade till Sverige 1944.

På Uppsala Auktionskammare ropas flera målningar av Bjerke-Petersen ut. Här kommer ett urval. Utropspriserna varierar mellan 1000 till 4000 kr.Den sista bilden är en skiss till serien Midnatt. Det ingår tydligen 5 skisser till i utropet men de är ej fotograferade.

Utropade föremål har tydligen gått i arv inom släkten men är nu uppenbarligen till salu.

Annons


2 Responses to “Vilhelm Bjerke-Petersen”

  1. usch nej, jag gillar inte den keramiken alls, men konsten föll mig i smaken bättre!

  2. Lampfoten och skålen på fot är det fin form på! Av tavlorna var den sista bäst.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s