Måste el vara så förbaskat fult? Del 1

02Okt13

Vi lever i ett tidevarv där det bara blir mer och mer elektriska prylar ( tänk alla mobiler o datorer som ligger på laddning överallt) medan själva eldonen inte utvecklas alls eller snarare bara blir större och klumpigare. Tänk till exempel på de kontakter man numera monterar för takbelysning. Finns inte många takkoppar som döljer dessa stora och fula grejer. Vi är ju samtidigt besatta av design. Allt ska vara designat men det gäller uppenbarligen inte kontakter, eluttag eller strömbrytare.

Har kollat runt som besatt efter snygga grejer och tycker ändå strömbrytare i svart bakelit är absolut snyggast. Fast de är ju inte direkt billiga. Kostar 435 kr per styck på Byggfabriken. Och det är ju inte precis någon ny design utan är en gammal modell. Varför var allt bättre förr??? 😉

Hemma installerar vi bakelittryckknappar vartefter vi renoverar rummen. Man kan köpa dem i  vitt också men förr fanns inte den färgen därför bakelit var helt enkelt inte vitt. Och svart är ju coolare. Vita strömbrytare i porslin fanns förstås förr och sådana kan man också köpa nytillverkade på Byggfabriken.

435Man kan välja en billigare variant också. Det är en ny design i plast men som har lite gammal känsla över sig. Märket heter Renova och finns på Clas Ohlson för 179 kr.

corenova179När vi kommer till eluttag så blir det ännu svårare. Om man tittar på Byggfabriken så ser motsvarande eluttag som strömbrytaren ut så här:240Det är enkeluttag (240 kr). Jättesnygg men en sådan går bort i vårt elektroniktäta hem. Det finns en möjlighet att placera två enkeluttag ovanför varandra med en sådan här baksida för 85 kr.
85Problemet är att man måste borra två hål för de bakomliggande dosorna istället för ett som vid traditionella vanliga uttag. Den är ganska stor också. Det blir inte helt bra. Renovas i svart plast för 229 på Clas Ohlson tycker jag inte är helt snygg heller.229Så hur har det slutat då???? Jo vi har helt ordinära vägguttag.  Inte svarta för de känns så plastiga. På bilden syns ett som inte är helt kritvitt eftersom det inte finns något som är vitt i närheten, Ett kritvitt hade lyst alldeles för starkt med sin vithet. Men att hitta olika nyanser på vägguttag är i jättesvårt. För att inte tala om andra färger än vitt o svart. Det finns inte. Är inte det konstigt?!!!!!

20130929_111958Man kan i byggnadsvårdssammanhang köpa gamla strömbrytare som dem på bilden nedan. Riktig retro liksom. Vill bara varna för detta då det inte finns en seriös elektriker som installerar sådana. Och el känns trots allt bäst om den är ny!
9497618-origpic-97567a.jpg_0_0_100_100_450_450_75Som ni säkert har förstått är det svarta strömbrytare som gäller hemma hos oss. Det blir liksom ett statement i sig. Tycker jag 🙂
20130929_171311Inom kort kommer fler inlägg i denna angelägna fråga! Stay tuned………

Annons


4 Responses to “Måste el vara så förbaskat fult? Del 1”

 1. Tack för alla bra tips!

 2. 3 Eva

  Hej!
  Jag vill sätta upp snygga, runda porslinseluttag o strömbrytare. Men, nu till min kanske korkade fråga: Kan jag bara byta ut den rakt av mot den befintliga fyrkantiga plastströmbrytaren som sitter där nu? Eller måste jag ha hit en elektriker som fixar till mig? Ser att det finns ramar att köpa, är det den som ska bytas?

  • Du måste absolut ta dit en elektriker. det funkar inte annars. Men att bara byta ut donen tar inte lång stund. Det blir värre om du dessutom har gammal el.

   Hälsningar, Ulrika


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s