Har finanskrisen nått även auktionsvärlden?

29Okt08

Efter gårdagens auktion på Bukowskis av svenska modernister blev hälften av objekten osålda. Det är den första auktionen med riktiga kvalitetsföremål efter Lehman Brothers kollaps i mitten av september. Dagens Industri skriver idag att bäst klarade sig måleri av hög kvalitet med utrop på 20-30 tkr. Här var återropen få. Det var tydligt att konstköparna blivit mycket försiktigare och i högre prisklasser gick endast de riktigt bra objekten. Man skulle kunna tolka det så att finansmännen blivit mer restriktiva men att folk med mer normala plånböcker är ungefär lika aktiva som vanligt. Men jag tror att vi får se ett åtminstone tillfälligt prisfall inom alla priskategorier. Jag tror inte att t ex antikhandlare har lika lätt att låna pengar i dessa dagar. De kan därför inte ligga på hur stora varulager som helst. Då blir de inte lika aktiva på auktionerna heller. ”Vanligt” folk som har fått högre levnadsomkostnader (bostadsräntor och livsmedel) och kanske börjar bli oroliga för jobbet drar nog också ned på antikvitets- och konstinköpen. Den som lever får se.

Gösta Adrian-Nilssons (GAN) målning ”Trappan” var med bland de konstverk som såldes. Priset blev 400 tkr mot förväntade 500-700 tkr.

Annons


No Responses Yet to “Har finanskrisen nått även auktionsvärlden?”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s