Koppar – är det dags att sälja????

28Sep13

Koppar har varit hopplöst ute under flera decennier men börjar nu så smått komma tillbaka. Men ligger man på ett lager gamla kopparföremål så är det inte dags att sälja. Än. Men jag tror absolut priserna kommer att gå upp. Förutsatt att föremålet har rätt form och att det glänser. I modern inredning så kan man glömma koppar med patina. Nej det ska vara så upputsat som det bara går 🙂 Fast så var det ju förr också, en riktig husmor hade skinande blank koppar hemma. Fattas bara annat…….. Oputsad koppar tydde på rejält förfall…..

hopeDet är så här det ska se ut. Vitt som bas, lite svarta accenter och mörka träslag. Och som kronan på verket klämmer man dit exempelvis en blank kopparlampa. Det är i denna typ av miljö jag tänker mig att man även kan ställa in en blankputsad gammal koppargrej. Bilden är från en av de bästa svenska inredningsbloggarna, Husligheter. Kopparlampan är formgiven av Tom Dixon som är den bästa koppardesignern just nu 🙂

koppar

Denna bild är också från bloggen Husligheter. Vet ej om hushållsmaskinerna verkligen finns i koppar eller om det är fejk. Men en Kitchen-Aid i koppar….. ja kanske kan vara nåt…. På 1800-talet hade husmor blivit helt till sig i trasorna. Garanterat.

a0e48c4e-e241-4b12-84a3-b4b3a482fe22Ännu en Tom Dixon-lampa. Ur hans serie Eclectic där det finns en mängd föremål i koppar o mässing. Han gör helt klart snygga saker.

414491af600080e9e76c828b6d16b5feTre ”Mini jacks” också designade Tom Dixon. Många vill att all inredning ska ha en funktion för att få ställas in i hemmet. Jag älskar däremot sådana här helt ”meningslösa” men vackra saker. Nu står de visserligen som dörr-eller fönsterstopp i försäljningsannonserna men det känns som en klar efterhandskonstruktion. Våga stå för att något bara är snyggt helt enkelt!

Om vi nu skulle våga oss att titta på på lite äldre föremål i koppar. Jag har gjort en snabbscanning av auktionskatalogerna och har följande förslag till dem som ska haka på den allra senaste inredningstrenden.

auctionet30sepDen här flaskan är faktiskt inte dum alls! Putsa upp den bara så är det en given pjäs i den moderna inredningen. Finns på Auctionet. Ingen har bjudit än och auktionen går ut 30 sep.
stadsauktion500kr 1oktHär är det fina former på sockerkaksformarna men spika för guds skull inte upp dem på väggen! Inte trendigt utan bara mossigt. Mossig är också munkpannan som står bredvid. Inte säljbar direkt. De tre föremålen är i ett utrop på Stadsauktion och budnivån är 500 kr. Auktionen avslutas 1 okt.

auctionet1oktEn alabåbform finns på Auctionet. Fin form men här gäller samma som för sockerkaksformarna. Sätt den inte på väggen!! Auktionen går ut 1 okt och ingen har bjudit.
auctionet6okt
Den här gamla brandsprutan var ju inte heller så dum. Typ lite åt industrihållet för den som gillar det. Putsad är den i alla fall på det rätta sättet. Säljs på Auctionet den 6 okt men ännu har ingen lagt något bud.

auctionet8okt300krDen här formen med en diameter på närmare 40 cm är ju ett utmärkt fruktfat! Förtenningen verkar ju vara intakt så man bör inte bli förgiftad. Tennet klarar väl inte för mycket syra men tror i alla fall att frukt ska kunna ligga i denna form. Ren koppar är giftigt och det är därför matkärlen var förtennade på insidan. Finns på Auctionet och auktionen avslutas 8 okt. Budnivån är 300 kr men då får man ett fiskljuster oxå!
BM300kr6oktI det trendiga köket kan man även tänka sig en helt vanlig kaffepetter. Dessa finns i oändliga mängder i Sverige och är därför inte dyra alls. Än. Formen är det egentligen inget fel på. Denns säljs på Bukowskis market och har fått ett bud på 300 kr. Auktionen avslutas 6 okt.
Sikö5okt50krNågot som är på väg tillbaka i köket är moderna kokkärl i koppar. Vi har massa liknande kastruller som min man har köpt en gång i tiden. De har vi hittills använt på landet men de håller faktiskt på att flytta in till stan en efter en. Där ser man! Den tjusiga kastrullen på bilden är faktiskt en Georg Jensen och ropas ut på Sikö Auktioner med avslut 5 okt. Buden har nått 50 kr. Det måste den väl vara värd?!

BM6okt300krBukowskis Market finns också ett par lampfötter i teak med bara en kopparaccent på. Inte helt fel med rätt lampskärm. Hur man nu ska hitta den?! Men ändå… Någon har bjudit 300 kr och auktionen avslutas 6 okt.
Sikö60kr

Det här ser man ju alltför ofta på auktionshusen. En hel hög med kopparföremål som ropas ut som ett parti. Och vem vill ha allt det här?! Men en del saker är ju inte så dumma. Som det stora ”fruktfatet” i bakgrunden. Eller vasen som står framför. Eller tratten och kaffepettern i förgrunden. Bäst med partiet ur trendighetssynpunkt är dock att det är putsat. Alltför ofta ser man partier med matt mörkbrun koppar som ser dyster ut. Nu tycker jag inte att all koppar ska putsas. Vissa kopparföremål har över 100 år av patina som verkligen ska lämnas orörd. Så det så! Det här partiet ropas ut på Sikö Auktioner den 5 okt och budnivån har nått hela 60 kr.

Efter denna gedigna införsäljning och genomgång sitter säkert ändå flera av er läsare och skriker att ”det kommer iallafall inte ett kopparföremål innanför min tröskel hur trendigt den är”. Men då vill jag slutligen visa att ni har fel och jag har rätt. Hur många av er kan motstå den här lampan?????????

1609-ph-kotte-kopparPoul Henningsens Kotten. Finns hos Baccus Antik för 39 000 kr. Om ni är sugna alltså……….

Det var allt för denna gång! Följ mig gärna på instagram också. @letaretro

Annons


4 Responses to “Koppar – är det dags att sälja????”

  1. Jag är mycket svag för både koppar och mässimg just nu, men vad gäller koppar är det ny design som tilltalar. Gamla kopparkittlar är inte för mig. Fast det är klart, kanske en kopparkanna till årets glögg kan vara nåt att hålla utkik efter 😉

  2. Ja, en STOR låda med koppargrejer har jag i källaren, där ligger den bra ett tag till i alla fall. Jag minns inte ens vad jag har där, men visst är det så att en del saker är snygga i koppar, men inte allt, lite mer stilrent än de tråkiga kakformarna med fruktmotiv på vill man i alla fall ha 🙂 På väggen kommer de inte upp igen 🙂

    • JA det är verkligen inte lätt. Är själv inte sugen på att köpa koppar hem. Spar ditt ett tag till. Jag är helt säker på att priserna kommer att gå upp. Förr eller senare…….


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s