Art deco

29Maj09

34502-1726[1]34502-1711[1]

På Uppsala Auktionskammares internationella kvalitetsauktion den 2-5 maj ropas en hel del 1930-talsmöbler ut. Kolla själva i deras katalog under ”Modernt konsthantverk”. Jag är ju som bekant väldigt svag för art deco.  Till vänster en jättesnygg art deco sekretär som jag jättegärna skulle vilja ha i hallen men utropet på 30-40 tkr ligger lite över min nivå. Den är i  svärtat trä med intarsia av tenn. Höjden är 100 cm. Formgivare är Harry Kjellkvist och Gunnar Erik Ström. Kjellqvist var verksam som arkitekt i Göteborgsområdet i början på 1900-talet. Bland annat har han gjort renoveringar och nyinredningar av kyrkor. Några fler möbler av hans design är ej kända fram tills nu. Ström (1892-1982) var bosatt i Göteborg och arbetade främst som dekorationsmålare, bl.a. vid Göteborgutställningen 1923, Hotell Palace i Göteborg samt M/S Kungsholm.

Den andra möbeln är ett barskåp i art deco. Är det inte ballt?!!! Jag dricker inte så värst mycket men ändå….. Det är i svartlackerat trä, intarsiadekor av bladguld och flertalet träslag och handtag av förtent mässing. Överskåpet har barinredning och belysning. Längden är 90 cm, bredden 43 cm och höjden 150 cm så det är ingen liten pjäs. Utropet är 40-50 tkr.

NK000459David Blomberg (1874-1962), som har ritat barskåpet, fick sin huvudsakliga utbildning i Tyskland. Han var chefsarkitekt på NKs omtalade möbelavdelning i början på 1900-talet. 1902 ritade han även deras mycket välkända logotyp. Han var chef för avdelningen fram till 1917. Det året var han även kommissarie för Hemutställningen på Liljevalchs som anordnades av Svenska Slöjdföreningen. Hans design är känd för sin strama moderna design med utsökt utförda mästerverk i tidens anda. Trots hans engagemang i Hemutställningen 1917, som hade som huvudsyfte att vända sig till arbetarklassen med enkla möbler till rimliga priser, är hans design mer ämnad för en elit med dyrare och mer förfinad smak än vad den vanlige konsumenten sökte eller hade råd med.
Annons


No Responses Yet to “Art deco”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s