Årets antikvitet?

28Maj09

hers_textKan detta vara årets antikvitet? Hemma hos ett par i Skåne tittar Knut Knutsson på ett skrivbord och får kalla kårar när han upptäcker att det är änkedrotting Hedvig Eleonoras! Det bjuds nu ut på Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion den 3 juni. Skrivbordet, som är i barock, är utfört av mästaren Hindrich von Hachten. Det bär brännförgyllda beslag med Hedvig Eleonoras namnchiffer ”HERS” (Hedvig Eleonora Regina Sueciae) och bakstycket är brännmärkt ”STOCKHOLM” – ”HERS” – ”1683”. Detta är ett mycket tidigt årtal för denna typ av skrivbord, som oftast brukar dateras till tidigt 1700-tal eller omkring år 1700.

Upptäckten av skrivbordet innebär att svensk möbelhistoria skrivs om – änkedrottningens skrivbord är nu den äldsta svenska möbeln som med säkerhet går att knyta till en namngiven mästare. Skrivbordet var med största sannolikhet ämnat för Hedvig Eleonora själv och placerat i hennes våning i Stockholms gamla slott ”Tre Kronor.” Vid den stora slottsbranden år 1697 hade uppenbarligen skrivbordet redan flyttats, och tillsammans med drottning Kristinas silvertron är skrivbordet nu den enda kända möbeln från slottet Tre Kronors inventarier som bevarats till våra dagar.

Det unika skrivbordet är förstås mycket svårt att prissätta. Uppsala Auktionskammare har satt ett utropspris på 300 – 400 tkr. Jag tror att det kommer att gå för mycket mer. Det är ju en så fantastiskt unik möbel!

Annons


No Responses Yet to “Årets antikvitet?”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s