Jugendvaser

18Okt09

Jugend är en stil som kommer och går i inredningsmodet. Just nu får den väl sägas vara ganska kall. Den har dock vid vissa tider varit så poppis att ett otal föremål tillverkats i jugendstil. Jag är inte så kunnig att jag alldeles säkert kan skilja det ena från det andra. En som kan det är Mimi i Mimis antikviteter och andra aktualiteter. Det hon inte vet om jugend är inte värt att veta!

På Bukowskis Moderna den 27-30 oktober ropas bla följande glasföremål i jugend ut:

IT77507_objectIT76181_object5530406_object5530134_object1. En vas monterad till lampfot, dvs den är metallmoterad samt har ett borrat hål för sladden. Snygga höstfärger dock! Formgivaren är förstås Emile Gallé för Nancy, Frankrike. Den är firepolished enligt katalogtexten. Inte för att jag vet vad det är. Höjd 35 cm. Utrop 8-10 tkr.

2. Nästa vas är svensk. Den är designad av Karl Lindeberg för Kosta. Denna gillar jag absolut bäst! Vi funderar på att måla vardagsrummet ljuslila så vasen skulle bli en förstärkning av det. Höjd 36 cm. Utrop 15-20 tkr. En liknande finns på Stockholms Auktionsverks Moderna med utropspriset 30-35 tkr.

3. Ännu en häftig vas. Den är av Eugène Michel, Frankrike. Man ser det inte så tydligt på bilden men cyklamendekoren toppas med fyra påklippta vinröda blommor. Höjd 30 cm. Utrop 20-25 tkr.

4. Till sist en vas signerad Daum Nancy (Frankrike). Den har häftiga färger i turkost och gulgrönt. Daum är efternamnet på en fransk familj av glaskonstnärer med glasbruk i Nancy sedan 1876. Höjd 19,5 cm. Utrop 6-8 tkr.

Annons


No Responses Yet to “Jugendvaser”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s