Fruktserviser

05Feb11

Fruktserviser är något som helt enkelt har dött ut. Men typ 1930-40 hade man tydligen dille på att äta frukt. Det finns hur många fruktfat med tillhörande assietter från den tiden. Men de verkar ofta förvånansvärt oanvända så fruktservisen var säkert mer en fluga än något man faktiskt använde. Men jag vet inte. Många serviser är väldigt iögonfallande och snygga. Oftast inte dyra.

Dessa två uppsättningar ropas ut på Helsingborgs Auktionsverk den 6 februari. Den första är från Gefle och jag tycker det ser ut som Rubin. Utropet är 500 kr. Den andra är riktigt häftig servis från Johann Haviland Bavaria. Jag tror inte det är förknippat med kvalitetsporslin men lite kul är det. Utrop 400 kr.

Själv har jag ett stort fruktfat Rubin från Gefle och 5 lövformade assietter också Rubin (fast de verkar inte direkt höra ihop). Fruktfatet använder jag som fruktfat och assietterna serverar jag fina chokladbitar på till kaffet eller någon fin efterrätt eller så.

En fruktservis är inte komplett utan ett fruktknivsset. Också något som jag undrar om någon någonsin använde. Tror inte det men ibland är de lite snygga.

Det första setet finns på också på Helsingborgs Auktionsverkmed utropet 200 kr. Det andra setet är ett loppisfynd jag gjorde för några år sedan (jag har aldrig använt knivarna). Men det är rätt snyggt….

Annons


3 Responses to “Fruktserviser”

  1. Jo, jag växte upp i ett litet gammeldags hem under 1960-70-talen och faktiskt åt man frukt efter middagar. Én stund efter kaffet och efterrätten ställde mamma fram fat med päron, vindruvor med mera och folk fick en assiett och man använde fruktknivar att långsamt skära bitar av päronet, äpplet etc. Läsk och godis kom fram också. Och så satt man och pratade ett par timmar till. Trivsamt, vill jag minnas.Kanske en trend att ta upp?

  2. Min mormor hade ett fruktknivsset som hon använde ofta. Hon var född 1910 (och skulle faktist fylla år i dag om hon inte hade dött 1990).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s