Tysk keramik

28Feb11

Tysk keramik är ju lite inne om man så får säga. Här är de saker jag nyligen köpt. Ett anonymt fat och ett fat från Bay. Båda från 60-70-talet.

Nu har jag hittat en tysk mugg på loppis med bara tobak, sprit, spel och dobbel på. Jag vet inte riktigt vad den varit till. Kanske för piprensare. På den tiden man rökte pipa. Men nu skulle man kunna ha den som lite kul pennmugg. Eller något sådant? Måtten är 12 cm hög och diametern 7 cm.

Vilken fabrik kommer den ifrån och när?

Det har precis startat en blogg som heter Tysk retroblogg där man förhoppningsvis så småningom kan få lite svar. Bloggaren beskriver sig som Utvandrad sakletare med en förkärlek för textiltryck och blomkrukor. Huvudsakligt jaktområde: loppisar och lumpbodar utmed Rhen.

Annons


5 Responses to “Tysk keramik”

 1. 1 e-loppis

  Är just nu i Sverige men skall se om jag kan få tag i lite mer info om dina fina fynd när jag är tillbaka i Tyskland! Har inte glömt bort! Alles Gute, e-loppis

 2. 3 e-loppis

  …kunde inte låta bli att göra en snabbkoll betr. den roliga muggen. Den är producerad av firman Wallendorfer Porzellan Manufaktur i delstaten Thüringen i östra Tyskland. Den stämpel du fotograferat infördes först 1964, så där har du ett första möjliga tillverkningsår. Betr motivet och funktionen kan jag inte säga så mycket, men i Tyskland var det väldigt populärt med set bestående av en stor bålskål och ett dussin muggar under bl a 1960-talet. Dessa set finns både helt i glas, i rustik keramik eller som på bilden med tryckt dekor. Kanske är din mugg en del av ett sådant party-set??!! Hur som helst är den helt klart ”made in DDR”, vilket ju kan vara lite kul.

 3. 5 Marie

  Någon specialist på tysk keramik kanske kan berätta mer om dessa?

  http://www.swoppers.se/members/mariel/albums/moebler-heminredning/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s