Finsk design

10Apr11

För att uppdatera er på finsk design så rekommenderar jag en titt på Bukowskis Helsingfors katalog för modern + contemporary & design. Den auktionen är 13-14 april.

Inledningsvis en mässingslampa av Alvar Aalto som väl är Finlands mest käna formgivare. Han är välrepresenterad på auktionen. Här är en taklampa med hiss. Den är tillverkad av Valaistustyö Ky eller Taito. Den ropas ut för 800-1000 euro.

Läderfåtöljen är av Ilmari Lappalainen. Den designades 1968 och kallas Metall-pulkka. Stommen är i aluminium. Utropet är 300-400 euro. Den ser väldigt laid-back ut men är tydligen reglerbar.

********** I dessa tider är det väl läge att satsa på några exklusiva påskprydnader! Hönorna är runt 30 cm höga och är förstås av Oiva Toikka för Nuutajärvi. Signerade som de är så är utropet 800-1000 euro.

Den läckra folvlampan är av Tapio Wirkkala för Idman AB. Den är i mässing och turkosmålad metall och formgavs 1958. Utropet är 2000-2500 euro.

Fem schyssta vaser Hyrrä av Kaj Franck. De är signerade mellan 1957 och 64. Höjden är runt 17 cm och de är från Nuutajärvi Notsjö. Utropet är 200-300 euro.

En tärna av Kaija Aarikka. Den är i furu och signerad 57/500. Höjden är 51 cm. Utrop 200-300 euro.

Jag vet inte om det bara en känsla men är inte finsk design mycket dyrare i Finland än i Sverige?

Annons


4 Responses to “Finsk design”

  1. Håller med dig, ju närmre tillverkningsorten man kommer desto dyrare verkar det bli. I Stockholm är ju Arabia ändå ganska uppskattat och kostar en del, i södra delarna av Sverige är det däremot ofta ganska billigt. (Men där nere är dansk design desto dyrare.)
    Men den där golvlampan… wow!

  2. Hej!
    Intressant! Lampan av Tapio Wirkkala en riktig gobit och den har jag inte sett
    tidigare. Vaserna Hyrrä Kaj Franck JA TACK!// Maria/Prylodesign

  3. Du är otrolig, så mycket vackert som du plockar fram. Brittmari


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s