Keramik på Bukowskis Market

25Apr11

Som sagt det är stiltje på auktionsfronten, men här är några saker från Bukowskis Market. Datumet inom parentes talar om när auktionstiden går ut.

Kolla vilken donna! Jag är ju svag för art deco. Även om jag givit upp att inreda vardagsrummet i art deco hemma. Det är helt enkelt för dyrt (om det ska vara snyggt). Men kolla ryggen på henne. Så snyggt. Bättre tom än framsidan. Hon är 31 cm hög och från Goldscheider. Utropet var 2000 kr men buden är redan uppe i 4500 kr (1 maj).

Goldscheider’sche Porzellan-Manufactur und Majolica-Fabrik var en österrikisk porslinsfabrik. Den startades 1885 av Friedrich Goldscheider i Wien. Den blev snabbt en av de mest inflytelserika fabrikerna i Österrike. I över 50 år tillverkade man figuriner, mest kända är förstås de i jugend och art deco. 1938 emigrerade familjen Goldscheider till USA och vad jag förstår upphörde fabriken då, även om familjen fortsatte med porslin på olika sätt efter det. Föremål från Goldscheider har blivit intressanta samlarobjekt framförallt i USA och i Centraleuropa och det syns på priserna!

Nu till något helt annat. Inger Persson och Rörstrand. Hon har blivit något av en favorit sedan jag såg utställningen på Gustavsbergs Porslinsfabrik. Det är tekannan Pop, en skål och en ljusstake som ropas ut. För att ni ska få någon hum om storlekarna så kan nämnas att kannans längd är 25 cm. Men jag kanske gillar ännu bättre det av hennes grejer som är rött-orange-gult! Högsta bud är 650 kr (3 maj) och jag tror det blir mer!

En fin papegoja ropas också ut. Eller enligt texten är det förstås andrasortering så en okulär besiktning är att rekommendera! Men den är mycket dekorativ och 21 cm hög. Den är av Gunnar Nylund för Rörstrand. Högsta bud 500 kr (2 maj).

Till sist en golvvas Nigeria av Mari Simmulson för Upsala-Ekeby. Jättefin! Är det någon som vet om det finns fler delar i serien? Den är 45 cm hög och högsta bud just nu är 300 kr (30 april).

Annons


2 Responses to “Keramik på Bukowskis Market”

  1. Är på jakt efter en snygg golvvas till vardagsrummet så Nigeria-vasen ska jag nog hålla lite koll på. Blir den inte alltför dyr så…
    Bild på hela Nigeria-serien finns här:
    http://upsala-ekebysamlarna.blogspot.com/2011/02/favorit-i-repris-hela-serien.html


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s