Gefle?

29Apr11

Den här lilla skålen hittade jag för några månader sedan på loppis för 20 kr. Jag kunde inte låta bli att köpa den trots att den är brun. Glasyren och formen är jättefin. Undertill står det MA med tryckbokstäver. Man är ju lite nyfiken på var den kommer ifrån.

Som jag skrev igår så var jag på ett antal deppiga loppisar. På en loppis hittade jag en likadan skål (fast inte lika snygg) och den var etikettmärkt Gefle Porslin. Kan det verkligen stämma?

Annons


5 Responses to “Gefle?”

 1. Det är Lillemor Mannerheims sockerskål i modell MA från 1956, och alltså Gefle. Den gjordes i flera glasyrer och denna heter Kaskad. Här kan du se: http://kerstin.kokk.se/?p=6640 Och här kan du läsa om tekannan i samma modell, MA: http://kerstin.kokk.se/?p=8099

 2. 2 Danjel

  Jepp det stämmer, det är Gefle MA, designad av Lillemor Mannerheim 1956. Den finns i flera glasyrer. Ditt ex kan vara glasyr 4515, lite svårt att se på bilden. Jag skulle gärna ha tekannan, gräddsnipan och sockerskålen, helst i röd eller svart glasyr! 🙂

 3. Jepp, Gefle, modell MA, sockerskål till kaffe-och teservis MA, av Lillemor Mannerheim. Modellen kom 1956. Denna glasyren tror jag heter Kaskad. Jag har några stycken i olika glasyrer, Mangania, Kaskad, Rubin m.fl. Kolla min blogg och samlingen för mer bilder och info 🙂

  • Tack Benny, Danjel och Kerstin för att ni lär mig något nytt! Detta hade jag igen aning om! Hm. Synd att jag inte är så förtjust i brunt annars hade jag väl börjat samla hela serien. Rubin hade passat bättre hos mig men jag kan ana att det är försent att göra fynd!

   Förresten den skålen jag såg var på loppisen i Brunflo och de skulle ha 80 kr för den!

 4. Jag tycker nog att Mangania är den finaste hittills av de jag fått tag på, där har jag både tekanna, kaffekanna, sockerskål och gräddsnipa. Jag vet inte om de andra finns som kompletta set, men jag har sett alla delar till Kaskad i alla fall.

  Jag slog tyvärr av en stor bit ur pipen på min Rubinkanna vilket var surt, hoppas på att hitta en ny så småningom…jag använder den till den röda Solros-servisen annars!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s