Farmor Gittans vinbärsgelé

23Jul11

Nu har jag lyckats göra rödvinbärsgelé i den nyinförskaffade geléglasen. Det gick bra. Man känner sig som värsta Ernst. Pysslig och så. Här är farmor Gittans recept på gelé:

Koka knappt mogna röda vinnbär (ej repade) med lite vatten under lock i ca 15 min. Sila massan i ca 30 min. Mät saften och låt den koka upp. Ta grytan från spisen och rör i socker ( 1 kg socker per liter avrunnen saft). Rör tills det är löst. Häll på burkar och paraffinera.

Lätt som en plätt 🙂

Annons


2 Responses to “Farmor Gittans vinbärsgelé”

  1. Paraffinera? Det har jag hört att man gjorde förr men hur gör du då exakt? Och vart får du tag på paraffin?

    Gelé är mycket gott tycker jag! Perfekt till köttbullarna och såsen 🙂

    / J

    • Paraffin köpte jag på ICA MAXI i Uppsala. Det finns vid syltnings-/bakhyllan typ. Det är små påsar med små vita kulor i. Paraffinet smälter man i vattenbad i en kastrull på spisen. Sedan häller man det på en sked ner i geléburken. Lärde min man mig som gjorde det med sin farmor. Först måste man förstås göra en ögla av ett snöre som man hänger på en pinne eller nåt så att knuten ligger på gelét. Öglan använder man förstås när man elegant ska dra bort paraffinkakan. Inte vet jag om det funkar. Det återstår att se.

      jag älskar också gelé! 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s