Häverödals Tingshus

17Aug11

Lovande skylt eller hur? Tingshuset syftar på Häverödals Tingshus som är en rejält gedigen och påkostad byggnad mitt i denna lilla ort.

Tingshuset byggdes 1923-24 och är ett av akitekten Arvid Huss mest framträdande verk. Det är tillkommet i nationalromantikens sista självande ögonblick. Själva domsagan huserade där till i början av 1980-talet. 1989 blev det byggnadsminnesmärkt och var 1993 när det såldes i gott skick. Men sedan började förfallet……Ägaren fick inte lov att göra vad han ville med huset och då struntade han i allt. Han har tydligen också varit omöjlig att få tag på. Så byggnaden har sakta men säkert förfallit. Så trist.

Men så i år har tecken kunnat skönjas på att någon verkar bry sig om huset. Taket lagas, trasiga fönster byts ut. Det visar sig att det är en ny ägare! Ägaren har en blogg där det står att en varsam restaurering skall ske i samråd med länsstyrelsen! Tanken är att det ska bli en byggnadsvårdsbutik och café. 🙂

Loppisen då? Ja den var inte mycke att hurra för (tycker jag). 1000-tals vinylskivor. Inget för mig! Men det var kul att för en gångs skull komma in i huset! Mycket finns kvar i form av takmålningar o lampor. Nu fick man inte se hela huset tyvärr.

Annons


4 Responses to “Häverödals Tingshus”

  1. Det är lite det som är det roliga. Man vet aldrig vad man kommer att få på dessa loppisar.

  2. Skylten lovade ju lite mer än man fick, men så kan det vara ibland! På Dalaturen svängde vi in vid en loppisskylt och det visade sig att de i princip bara sålde krimskramsiga halsband (för 150kr styck!!) och porslinsdockor. Inte riktigt our cup of tea. Men man måste ju kika, man vet aldrig vad man kan hitta!

  3. Kul att höra lite historia om det där huset:) Då man har åkt förbi det så många gånger (vi har landställe i Herräng).

    Trist att loppisen inte va så mycket att hurra för. Så att de även försökte sig på bakluckeloppis där tidigare i somras, men det va inte heller så mycket att hurra för tyvärr. Men tanke är ju god tycker jag:)

    Hälsningar
    Sophie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s