Glasdesign

21Jan12

Glas kan vara så otroligt fint. Och det finns så mycket! Det är ett kulturarv som vi kanske borde uppskatta mer här i Sverige. Auktionshuset Gomér & Andersson i Linköping har auktion 24-25 januari där det finns en hel del glas som väcker tankar (och känslor).

Med känslor menar jag det som visas först här, nämligen ett antal glasföremål av Ulrica Hydman-Vallien i den serie som jag tror heter Open minds. Kommer detta vara det som nästa generation retrofantaster kommer att samla på och söka på loppisar? Det finns förutsättningar. Något som är extremt tidstypiskt, väldigt populärt till en början och sedan något som alla har tröttnat på. Sådant har en tendens att bubbla upp igen efter  30-50 år. Tänk exempelvis teak, string, kobratelefon etc. Det var länge helt iskallt men är nu så hett att det dyker upp i de elegantaste hem.  Och nytillverkas dessutom!

Tillbaka till Ulrica. Nedanstående objekt ropas ut för mellan 500-2500 kr.

Ulrica (f. 1938) är lite av en allkonstnär men hon började glas 1972 på Åfors glasbruk som senare ingick i Kosta Boda. Hennes första uppdrag var att skapa något som kunde passa som exklusiv gåva. I protest mot den konservativa branschen bestämde hon sig för att göra Råttskålen dekorerad med stora svarta råttor. Den ratades omedelbart av ledningen och sattes aldrig i produktion men hon fick fortsatt förtroende och har varit en kassako sedan dess för glasbruket. Serien Open Minds var en av de första succéerna.

Så vad tror ni? Blir det hypat om så där 50 år?

En annan lustig företeelse är den lilla italienska  pippin från 60-talet som haussades på Antikrundan och som nu dyker upp titt som tätt på auktioner. Den här har utropet 12 tkr. Inte billigt precis. Det finns fler i serien man kan samla på. Formgivare är Alessandro Pianon för Vistosi.

Till sist en pjäs jag skulle kunna tänka mig själv. En vas av Nils Landberg för Orrefors. Den ser fin ut. Tillsammans med några av hans tulpanglas så blir det ju en jättefin grupp. Utropet är 3000 kr.

Mer glas kommer………………………………

Annons


No Responses Yet to “Glasdesign”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s