Retrospaning på Formex

22Jan12

Igår var jag en sväng på fackmässan Formex i Älvsjö. Den säger sig vara nordens största mässa för inredningsdesign. Det var jättekul att vara där men den var gigantisk. Det var inte bara inredningsprylar utan alla saker man kan tänka sig sälja i den typen av butiker; prylar, smycken, livstilskläder, choklad, trädgårdsgrejer, vykort, souvenirer. You name it. I Hall C kroknade jag fast jag försökte pigga upp mig genom att provsmaka choklad här och där.

Vad är det som gäller då? Ja tittar man på antalet montrar så är det nog tyvärr Shabby Chic. Det känns ju otroligt uttjatat och tråkigt. Vitt och avskavt. Det två först visade montrarna innhåller åtminstone lite färg.


En annan stil som inte ger med sig är kolonialstilen. Har inga bilder på det men ni vet mörka möbler, insuttna skinfåtöljer, över huvudtaget lite mörkt och murrigt. Jag tänker mig att engelsmännen möblerade så när de var stationerade i Indien på den gamla goda tiden.

Och så har vi förståss den seglivade New Englandstilen med ursprung i den amerikanska östkusten. Det marina inslaget är viktigt här. Många företag lever gott på den. Även svenska som har brandat sig så till den milda grad att man tror att de är amerikanska företag.

Även asiatisk inredning lever kvar men absolut inte i den omfattningen som jag kan tänka mig det var för några år sedan.

Det som kommer starkt nu är förstås Industriinredning, dvs nytillverkade rostiga saker i plåt. Industrilampor, omklädningsskåp etc. ja ni vet.

Retro är ju ytterligare en inredningstrend (som vi gillar). Fanns det många som hakat på den? Nä, förvånansvärt få skulle jag säga. De var iallafall inte på mässan.

Några textilföretag fanns på plats. Exempelvis Almedahls med sina gamla mönsterskatt som de kan leva gott på länge:
Alltid lika färgglada Marimekko:
10-gruppen var också på plats med en snygg och stilren monter.
Frösö Tryck känns spännande. Retro i nytappning.
Ljusstakar är också tacksamt att göra i lite retrostil. Svenska Freemover har tagit fram retroljusstakar i alla möjliga färger. Vi känner ju igen formen! Sådana här var osäljbara på loppis till för några år sedan!
Andra ljusstakar har danska Superliving (och fin monter).

Ljusstakar i samma genre från Bengt & Lotta.
Roberts radio visade sin Revival collection från 50-talet. Snygg!
Hoptimisterna  blir man ju glad av. Iallafall i en sån här stor samling. Så här står på deras hemsida:

Det var møbeldesigner Hans Gustav Ehrenreich, der i 1968 skabte Hoptimisterne. Når vi i dag videreudvikler designet, gør vi det i Ehrenreichs ånd. Hans grundlæggende idé var at tegne Hoptimisterne ud fra en cirkel og en ellipse, og den idé ligger til grund for både klassikerne og den nye generation af figurer.


Det var allt för idag.

Sammanfattningsvis: Retrotrenden är inte jättestor. Än.

Imorgon visas det som föll mig i smaken av det helt nya. Stay tuned som vi brukar säga 🙂

Annons


5 Responses to “Retrospaning på Formex”

  1. Oj vad fina grejer! Jag hittade precis en handduk från Frösö tryck på loppis, ett fynd tycker jag!

  2. trevligt att få se bilder från formex, när man inte har möjlighet att besöka den själv! kul att freemover har tagit upp den fina femtiotalsljusstaken. jag gjorde ju precis ett inlägg om sådana ljusstakar, fast gamla då. kika gärna in!

  3. Kul att få se lite bilder. Hade gärna gått själv, men har inget företag.

  4. Kul att se mässbilder. Intressant sammanfattning. Text och bild gör att det känns som att man nästan, nästan var där. Kan känna mässlukten.

  5. Tack för era uppmuntrande kommentarer!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s