Designhuvudstaden Helsinki

14Feb12

Helsingfors är världens designhuvudstad 2012. Bakom valet står världens designorganisation Icsid som tillkännagav sitt beslut i samband med världens designkongress den 25 november i Singapore.

Signumet för Helsingfors ansökan till världens designhuvudstad var Open Helsinki – Embedding Design in Life eller Öppet Helsingfors – design som en del av livet. Det utgör även grundtemat för jubileumsårets program. Kolla på hemsidan här.

Helsingfors blir världens tredje designhuvudstad efter Turin (2008) och Seoul (2010). Utmärkelsen tilldelas till en av världens städer vartannat år. Vad det innebär vet jag inte riktigt men det är kanske nu man ska passa på att åka till Helsingfors. Finsk design går ju inte av för hackor.

Lotta Nieminen har designat en schysst kudde och matta för företaget Tikau i samband med detta. De är handbroderade och heter H Is For Helsinki. Kudden kostar 95 euro. Mattan har inte börjat säljas än.Marimekko tar passande nog upp ett textilmönster från 1952 ritat av Per Olof Nyström som heter Helsinki-Helsingfors. Det är inte så tokigt!

Folk som besöker Design-Helsinki vill naturligtvis ha en snygg souvenir med sig hem…..

Annons


2 Responses to “Designhuvudstaden Helsinki”

  1. Mycket bra val av stad. Jag var där i höstas och förundrades över hur mycket snyggt det fanns där….design när den är som bäst!

  2. Läcker matta! Marimekkos tyg även det fint!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s