Loppisrunda

12Jul12

Igår när vädret ännu en dag inte var så soligt som vi hade hoppats så tog jag och äldsta dottern en tur med bilen för att kolla loppisar. Besökte en hel del ställen men fler än vi hade kommit på samma idé. Loppisar finns det ju gott om i Roslagen men när vädret är halvdant så blir ju loppande något av ett folknöje. Några fynd gjordes dock.

En ganska stor tavla (yttermått 55×60 cm) hittades på en loppis som just öppnade. Motivet är Väddö kyrka som inte ligger allt för långt från vårt landställe. 1 mil kanske.  Ganska dekorativ. Trodde möjligen att det var en arkitektskiss men det var det inte. Kyrkan byggdes 1872 och denna är gjord 1892 av någon annan än arkitekten. Men den är ganska dekorativ. Betalade 100 kr vilket får sägas vara ok eftersom motivet är lokalt.

Två ytterkrukor, Plantina från Gustavsberg i svart. En femma stycket. Inte mycket att orda om. Det var bara att slå till. Storleken indikerar att de får användas till kryddörter. Plantina formgavs 1967 men av vem? Karin Björqvist? Erik Hennix? Det verkar oklart. Någon som har besked?

Bakom krukorna står en gammal hederlig badtermometer. En kvicksilvertermometer. Mannen tycker att det är onödigt att ha den i vattnet så vi får väl ha den som inomhustermometer istället.

Förresten har uppdaterat länkarna till retrobloggarna. Har försökt täcka in de flesta svenska i alla fall. Är det någon som känner att deras blogg inte är med så hör av er!

Slutligen dotterns fynd i en gratislåda vid en loppis. En rosa ugnseldfast form från Bromma keramik bara lite krackelerad på insidan.

Annons


4 Responses to “Loppisrunda”

  1. Krukorna så spännande , Erik Hennix, Margareta är min favorit. Snygga är de, så söt den rosa prickiga formen är.

  2. 2 gila

    Jag hittade vita krukor – ”Oktavia” idag av Karin Björqvist. Har fått för mig att hon står bakom även Plantina, men säker är jag inte. Oktavia är tydligt märkta i botten.

  3. Ja därom tvista de lärde. Kanske Gustavsbergs porslinsmuseum vet besked


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s