Fina retrolampor

11Jul12

Nu har turen kommit till lampor. Har tittat i kataloger efter fin belysning. Här är några exempel främst från Bukowskis Market om inget annat anges.

En Bumling är aldrig fel! Här en mässingsfärgad. Den kommer från Ateljén Lyktan som startades år 1934 i Helsingborg av den unge formgivaren Hans Bergström. Företaget inriktade sig mot lamptillverkning för offentlig miljö, kyrkor och designmedvetna hem. År 1964 tog Anders Pehrson över Ateljé Lyktan och kom att sätta sin personliga prägel på utvecklingen av företaget fram till slutet av 1970-talet. Ett flertal modeller som formgavs under Anders Pehrsons tid har idag blivit klassiker. Bumling och Knubbling är några av de mest välkända exemplen. Högsta bud just nu 350 kr (12 juli).En Knubbling finns också till salu. Snyggt röd. Någon har bjudit 1200 kr (13 juli).

En glaslampa som enligt katalogen sannolikt är Orrefors. Den är förstås från 70-talet. Högsta bud just nu 300 kr (12 juli).

Fin funkislampa från Pukeberg. Högsta bud just nu 1700 kr (12 juli).

En spännande taklampa från Luxus formgiven av Uno &  Östen Kristiansson. Plasten är cylinderformad och det är teakdetaljer. Ved ej vilken sorts lampor som ska användas till armaturen. Högsta bud just nu är 550 kr (17 juli).

Ett par bordslampor i mässing från Markaryd. Formgivna av Hans Agne Jakobsson. De är lite anfrätta tyvärr men någon har iallafall bjudit 1000 kr (17 juli).

Ännu en lampa från Luxus. En golvlampa av Uno & Östen Kristiansson. Jättefin men skärmen är inte original. Det gäller att hitta en snyggare! Aktuellt bud är 700 kr (17 juli).

En bordslampa av Verner Panton. Den välkända Flowerpot. Antar att det är nytillverkning. Framgår inte av katalogen. Tycker dessutom att Flowerpot är snyggast som hängande armatur. Den ropas ut på Stadsauktion och högsta bud är 650 kr (24 juli).

Annons


5 Responses to “Fina retrolampor”

  1. Skulle verkligen vilja ha golvlampan från luxus, den är så himla snygg!

  2. 2 Linda

    Nu har jag äntligen fått tid att läsa ikapp alla favoritbloggar efter flytten! Du har både fyndat fint och tipsat om fina saker ser jag! Gillade UE-krukan du köpt – och lejongapet – och här håller jag med Jenny om att golvlampan från Luxus är en höjdare!
    Kul med Sparaxis-tävlingen, hoppas att många deltar! 🙂

  3. Golvlampan från Luxus heter Giraffen. Så snygg! Tillverkades både med textilskärm och metallskärm.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s