Loppisar i Ortalalund och Älmsta, Roslagen

28Jul12

Vad döljer sig i grönskan? Ett fynd typ 🙂  Karnevalfat av Stig Lindberg med studiohanden från Gustavsberg. Fick följa med hem för 50 kr. Oj, vilket fynd tänker ni men tyvärr har fatet en nagg i ena hörnet. Men det syns inte jättemycket.

Kommer att införlivas med min Karneval-samling. (Nu måste jag ju skaffa en till. 4 går ju inte. 3 eller 5 måste det va! Eller så ska jag gå för alla 32.  Det vore nåt det!)

Karneval var i produktion 1958-62 och tillverkades i 32 delar; vaser, fat, askkoppar mm i fajans med polykrom dekor. Dekorationsmålarna på Gustavsberg som var vana att jobba med ganska stor konstnärlig frihet, var ganska irriterade på dessa förtryckta figurer som de bara skulle färglägga.

Karnevalfatet var det bästa fyndet men lite andra fynd gjordes.

En stor vas för en tia. Den kommer från Ruda glasbruk och är formgiven av Göte Augustsson. Serien heter Kobolt och tillverkades under 1960-talet! Så här ute i solen ser den ju spännande ut. Men är inte riktigt min stil. Tror jag. Ruda Glasbruk var igång 1920-72 och låg inte oväntat i Ruda i Högsby kommun i Småland.

Ett gäng praktiska inredningsböcker från 70-talet.

Snyggt barnmöblemang från 40-talet (enligt uppgift från säljaren). Mitt för 50 kr. Stolen fick ungarna men bordet ska jag ha bredvid min solsäng med en paraplydrink på 🙂  Gillar att det är gjort av pinnar! På bordet en riktigt snygg teakskål för en femma. Den är tillverkad av äkta Bangkok-teak av företaget SS. Är det någon som vet vad det är?

Dottern annekterade den direkt för lördagsgodiset.

Annons


13 Responses to “Loppisar i Ortalalund och Älmsta, Roslagen”

 1. Om SS är inristat kantigt så står det för Stig Sandberg. Om det är skrivet på en pappersetikett så betyder det Svensk Slöjd.

 2. 3 Gila

  Hade också köpt det fatet för 50 pix trots naggen. Sååå himla fint! Och vilken snygg samling!

 3. Så härliga loppisar.

 4. 7 Lybtar

  Strunta i nagget, den är ju apläcker. Jag tycker att du skall satsa på alla 32. Själva saknar vi bara 31 st i vår samling.

 5. 50 kronor var fynd trots nagg! Nja, de där ruda-föremålen går jag inte riktigt i gång på. Jag stöter på dem då och då tycker jag. Tycker de är så brutala i sin formgivning på något sätt 😉

 6. Håller med ovanstående skribenter – en femtiolapp för Karneval är ett rejält fynd, även om det har en nagg! Jag ser fram emot att följa insamlandet av ytterligare 30 delar i serien 🙂

 7. Jag hade lätt köpt Karnevalfatet med nagg för 50 kr, nagget stör inte så mycket tycker jag. Lycka till med det fortsatta samlandet! 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s